Čeprav je mnogim dovolj znana terminologija interneta, in pogosto nimajo težak pri postavitvi spletne strani, še vedno obstajajo tudi taki, ki vedo le, da morajo pri nekem ponudniku nekaj naročiti, a se jim še zdaleč ne sanja kaj in zakaj. Ta članek je  namenjen prav takim, ki ne vedo zakaj sta potrebna oba: gostovanje in domena.

Torej, neizpodbitno dejstvo je, da sta za normalno delovanje vaše spletne strani potrebni 2 stvari: ime domene in paket gostovanja. Ime domene je naslov vaše spletne strani, ki ga vpišete v brskalniku, ko želite dostopati do nje (na primer “mojastran.com“). Paket gostovanja pa je mesto, kjer se datoteke vaše spletne strani fizično nahajajo.

gostovanje

Domena in gostovanje (hosting) sta popolnoma različni stvari…

Naj predstavimo analogijo za lažje razumevanje: domena je vaš stacionarni telefon. Če imate stacionarni telefon, vendar nimate naslova prebivališča, vašim prijateljem to ne bo niti najmanj koristilo. Zakaj? Ker vas ne glede na to, da imate telefon, še vedno ne bodo mogli poklicati, ker vaš telefon ni funkcionalen. Isto velja tudi za domeno brez paketa gostovanja. Če imate domeno vendar niste zakupili gostovanja, vaša spletna stran ne bo obstajala, ker se nikjer fizično ne nahaja. Ko nekdo vpiše vašo domeno v spletni iskalnik je javi napaka: “strežnika ni mogoče najti”. Podobno se zgodi, če nekdo pokliče stacionarno številko telefona, ki ni vezana za nobeno lokacijo. Na drugi strani bo slišati le “telefonska številka ne obstaja”.

streznika_ni_mogoce_najti_napaka

 

Koristno je tudi vedeti, da se domena in gostovanje najpogosteje zakupita za obdobje enega leta. Mi vam zakup gostovanja nudimo že od 30€/leto, cena zakupa domene pa znaša od 10€/leto naprej. Ob naročilu izdelave HTML spletne strani, spletne strani z urejevalnikom vsebine ali spletne trgovine, pa vam mesec gostovanja podarimo brezplačno! V kolikor želite še kakšno dodatno pojasnilo nas kontaktirajte na info@touchstudio.si ali pa nas pokličite na 031 396 041!

Želiš Deliti Ta Članek? Izberi Svojo Platformo!