Ko se odločite za svojo spletno stran, ste gotovo presenečeni nad tem, koliko je lahko težav z domeno. Katero koli ime izberete, je že zasedeno. Nazadnje lahko iskanje pravega spletnega naslova oziroma domene traja precej dolgo. Vedno imate možnost, da se zaradi tega odločite tudi za generično ali tematsko domensko končnico, ki ni ravno prva izbira. Na primer .biz, . eu, .fitness ali .diamonds … Vendar to ni najboljša praksa. Kadar bo vaša spletna stran namenjena slovenskim uporabnikom, je .si končnica domene vseeno najboljša.

Zakaj ima prednost .si končnica?

Domenska končnica .si je naša nacionalna končnica in predstavlja Slovenijo. Označuje vse strani, registrirane pri Arnesu, ki je krovna organizacija oziroma skrbnik za nacionalno domeno. Stran s takšno končnico lahko registriramo pri katerem koli registrarju. Teh je pri nas preko 100 – a ne glede na registrarja register vedno vodi Arnes.

domena-si-registracija-touchstudio-izdelava-spletnih-strani

Končnica .si pravzaprav ne označuje zgolj naše države. Res sicer priča o geografskem področju, kateremu je namenjena posamezna spletna stran. A hkrati podaja tudi informacijo o jeziku, v katerem so njene vsebine. Če jo uporabimo, se pogosto bolje odrežemo v iskalnikih slovensko govorečih uporabnikov. Mnogi imajo namreč v svojih nastavitvah poskrbljeno, da se prikazujejo predvsem oziroma prednostno strani z domačo končnico. Poleg tega pa ima končnica na uporabnika tudi psihološki učinek. Kakšen? Slovensko govoreči uporabnik ali prebivalec Slovenije se bo prej odločil za stran s .si končnico domene. Enaka stran, katere končnica se zdi tuja ali eksotična, mu ne bo pri srcu. Nenavadna končnica je namreč pogosto razlog za nezaupanje.

Kadar je izdelava spletnih strani kakovostna, vam bo izvajalec ponudil tudi pomoč pri iskanju primerne domene s končnico .si. Pogosto je namreč potrebnega le nekaj kreativnega razmišljanja in mnenj. Med kreativnimi predlogi večje skupine ljudi se najde tudi prosta domena, ki jo odlikuje .si končnica. Zlasti takrat, kadar se hkrati z novo spletno stranjo oblikuje tudi nova blagovna znamka. Nova znamka ali novo podjetje lahko terjata le manjšo prilagoditev v zapisu – ali pa ponudita nekaj čisto posebnega.

Vam je bil članek v pomoč? Delite ga z ostalimi… Potrebujete dodatno pomoč? Ostale vodnike po nastavitvah si lahko ogledate tukaj. Nudimo vam tudi izdelavo spletne strani za samo 299 EUR ali izdelavo spletne trgovine za samo 399 EUR.

Želiš Deliti Ta Članek? Izberi Svojo Platformo!