Priporočamo, da varnostno kopijo svojih e-poštnih predalov redno posodabljate oz. jo obvezno naredite pred migracijo spletne strani. V nasprotnem primeru boste ob spremembi gostovanja izgubili vse podatke vezano na vaš e-poštni predal. Seveda le v primeru, kadar do e-pošte dostopate preko spletnega vmesnika (Horde, RoundCube, SquirellMail, ipd.).

Varnostna kopija e-poštnega predala preko spletnega vmesnika (Izvoz datoteke)

Proces izdelave varnostne kopije elektronskega sporočila je preko spletnega vmesnika za prebiranje e-pošte Horde zelo preprost. Izberite svoj najljubši brskalnik (Chrome, Firefox, Safari) in odprite spletni vmesnik za dostop do vašega e-poštnega predala (npr: http://www.imedomene.si/webmail/ ali pa http://webmail.imedomene.si) in se vpišite z vašimi podatki (uporabniški račun in geslo).
varnostna kopija e-poštnega predala

Naslednji korak je izbira pravega spletnega vmesnika za izdelavo varnostne kopije vaših e-poštnih sporočil. Izberite spletni vmesnik “horde“.
Varnostna kopija e-pošte

Varnostna kopija enega e-poštnega sporočila:

1. Če želite shraniti le eno sporočilo označite e-pošto za katero želite izdelati varnostno kopijo.

2. Spodaj desno se nahaja gumb za več možnosti. Z desnim klikom nanj, se vam bodo le-te pokazale. Na odprtem meniju izberite “Shrani“. Tako, sedaj ste uspešno shranili vaše e-poštno sporočilo v .eml formatu. To sporočilo lahko sedaj uvozite tudi v MS Outlook.
Varnostna kopija e-pošte (izbira sporočila)

Varnostna kopija e-poštnega predala:

1. Če želite shraniti vso e-pošto v določeni mapi (inbox-prejeto, sent-poslano…) je postopek malo drugačen. Z desnim klikom na željeno mapo (npr.: Prejeto) se vam odpre dodatni meni. Izberite “Export“.
Varnostna kopija e-pošte (predal)

2. Odpre se pojavno okno, kjer izberete format varnostne kopije. Na voljo imate dve možnosti. Prva možnost je navadna MBOX datoteka, druga MBOX ZIP (stisnjena oziroma skrčena) datoteka. V kolikor samo želite shraniti vašo e-pošto je MBOX ZIP format bolj primeren, ker zavzame manj prostora. Standardni MBOX format se uporablja za prenost vaše e-pošte na drugi cPanel račun, ki ima implementiran Horde spletni poštni odjemalec (desni klik na željeno mapo in izberete možnost “Uvozi”);  za uvoz elektronske-pošte v Thunderbird (namizni poštni odjemalec). Za uvoz e-pošte v Thunderbird boste morali uporabiti ustrezen vtičnik. Ali pa kadar želite e-pošto pretovoriti v .eml ali kakšen drugi e-poštni format.

S tem korakom je varnostna kopija e-poštnega predala narejena. Ne pozabite shraniti varnostne kopije na varno mestno.

Obnovitev varnostne kopije e-poštnega predala

Po migraciji vaše spletne strani boste morali počakati na osvežitev DNS zapisov, ki po navadi trajajo od 4-72 ur. Pred uvozom vaših e-poštnih sporočil se prepričajte, da imate tudi na novem gostovanju odprt istoimenski poštni predal.

Uvoz varnostne kopije e-poštnega predala

1. Prijavite se v spletni vmesnik Horde. Izberite mapo, v katero želite uvoziti sporočila (desni klik). Izberite “Uvozi“.
Varnostna kopija e-pošte (uvoz sporočil)

2. V pojavnem oknu izberite varnostno kopijo (MBOX ali .eml format). Po izbrani datoteki, kliknite “OK“.

Če ste se dosledno držali navodil bi se vam sedaj na vašem zaslonu moralo prikazati pojavno okno v katerem bo pisalo, da ste uvozili podatke iz varnostne kopije na vaš račun. Uspelo vam je, uspešno ste uvozili e-pošto na vaš e-poštni naslov. Sedaj lahko zopet nemoteno uporabljate vašo elektronsko pošto. Imate dodatna vprašanja? Pišite nam!

Želiš Deliti Ta Članek? Izberi Svojo Platformo!