Ko se mala podjetja in posamezniki odločijo za naročilo eCommerce spletne strani (spletna trgovina), se pogosto ne zavedajo koliko dela in časa bo potrebno vložiti v projekt spletne prodaje. Na podlagi naših izkušenj smo se odločili, da vam razkrijemo 5 največjih napak, ki jih podjetja storijo pri odprtju spletne trgovine, seveda z nasveti kako se jim izogniti.

1. Podcenjevanje dela, ki ga je potrebno vložiti, da bo spletna trgovina brezhibno delovala

Veliko ljudi vstopa v svet spletne trgovine z namenom hitrega zaslužka in idejo, da je dovolj le sprejemati naročila ter pošiljati izdelke. Čeprav podjetja s spletno prodajo živijo v eteričnem svetu kibernetskega prostora, vseeno zahtevajo veliko pozornosti, učenja in fizičnega truda, da bi lahko normalno poslovala, rastla in predvsem obstala.

Pri določenih elementih spletnega poslovanja, se nekateri odločijo celo za zunanjega izvajalca, vendar je zelo pomembno, vsaj v začetnih korakih imeti in zadržati čim več kontrole, kar se seveda posledično pozna tudi pri stroških vodenja tovrstne spletne strani. Vaš način razmišljanja mora biti enak kot pri navadnem podjetju, z razliko, da eCommerce podjetje posluje izključno preko spleta. Vaše možnosti uspeha bodo toliko večje v kolikor boste vi ali ključni član vašega podjetja, tesno povezani s vašo spletno trgovino (eCommerce spletno stranjo).

 

2. Izdelava spletne trgovine brez poslovnega plana

Tukaj ne govorimo o detaljnih analizah v katerih se predvidi vsaka možna težava in poskuša najti rešitev zanjo. Določene stvari je vendarle potrebno vzeti v obzir in to so:

 • Poznati morate izdelek oz. storitev, ki jo prodajate in trg na katerem nastopate.
 • Poznati morate ciljnega kupca.
 • Poznati morate njihovo težavo in kako jim vaša ponudba lahko reši le-to.
 • Poznati morate kdo so vaši tekmeci in katere so njihove prednosti in slabosti.
 • Ali lahko kapitalizirate na slabostih vaših tekmecev?
 • Ali boste lahko konkurenčni glede na vašo ceno in pozicijo?
 • Zagotoviti morate, da vaša prisotnost na spletu poudari zakaj se razlikujete od konkurence.

 

3. Spletna trgovina brez marketniške strategije

“Naredi in prišli bodo” na žalost ne velja pri spletnem poslovanju. Izdelava in objava spletne trgovine je dejansko šele začetek dolge poti k uspehu. Morate imeti načrt, kako dejansko pridobiti obiskovalce vaše spletne strani in si zagotovili stalen vir zaslužka.

Katere smernice je smiselno upoštevati, ko se začnete lotevati spletnega trženja?

 • Postavite vsaj neko osnovno analitično/sledilno orodje za eCommerce sistem, kot je na primer Google Analytics
 • Morate poznati razliko med SEO (optimizacija prilagojena spletnim brskalnikom) in PPC (plačilo po kliku)
 • Morate razumeti pomembnost socialnih medijev
 • Predlagamo vam, da raziščete partnerski marketing in prodajo preko že uveljavljenih platform kot je na primer Ebay

Obravnavanje ključnih vprašanj vam lahko pomaga pri uspešni postavitvi temeljev in začetne strategije za vsakega novega spletnega podjetnika.

Čeprav se sprva sliši kot veliko dela, na spletu vendarle obstaja veliko dokumentiranih strategij spletnega trženja. S pomočjo analiz, ki so jih že drugi opravili pred vami, se lahko odločite kaj lahko implementirate pri vašem spletnem poslovnem modelu. Na voljo je veliko znanja o spletnem trženju in pomembno je, da se čim bolje seznanite z vsem. Seveda obstajajo tudi določena področja, katere je najbolje zaupati profesionalcem, kot na primer SEO ali PPC.

 

4.Izbira napačne eCommerce platforme (spletne trgovine)

Za uspešno vodenje vašega eCommerce podjetja je zelo pomembna sama izbira prave programske opreme, ki vam lahko celotno uporabniško izkušnjo naredi za prijetnega zaveznika ali mukotrpno oviro.

Načeloma napačno odločitev platforme spletne prodaje pomeni izbira take, ki ne ustreza vašim potrebam; je zastarela, premalo razvita, ima nepotrebne dodatke, nima podpore ali jo je sestavil prijatelj fanta vaše sestrične, ki ni podkovan v takih stvareh. Torej, najprej morate ugotoviti katere funkcionalnosti in module sploh potrebujete za delovanje vaše spletne trgovine in katere funkcije boste potrebovali vi in vaše bodoče stranke. Vse to in še kaj bo botrovalo temu kakšna je dejansko primerna spletna stran za vas in vaše potrebe.

Načeloma imate na voljo 2 primarni rešitvi med katerimi boste izbirali:

 • Spletno trženje z gostovanjem kot je Shopify.com ali Esty.com
 • Ali predelava po meri priljubljenih ponudnikov eCommerce programske opreme kot so Magento, Opencart, WooCommerce, E-Commerce, itd.

 

Priljubljenost in ugled ponavadi kažejo koliko je platforma uporabna in ali se redno posodablja. Tudi vaša tehnična usposobljenost mora biti merilo pri izbiri prave programske opreme in vseh orodij, ki so na voljo. Predvsem pa je pomembno, da imate zagotovljeno podporo s strani ponudnika spletnih rešitev. Seveda morate tudi poskrbeti, da bo uporabniška izkušnja od prvega vstopa v vašo spletno trgovino, pa vse do zaključenega nakupa, preprosta in lahka. To je zelo pomembno pri izbiri spletne trgovine.Obiskovalec vaš edini vir dohodkov in kot tak mora imeti zagotovljeno kar najboljšo izkušnjo pri nakupu.

 

5. Slaba predstavitev izdelkov v spletni trgovini

Spletna podjetja se redkokdaj postavijo v vlogo obiskovalca spletne strani in si ogledajo kako jim dejansko spletna trgovina ponuja izdelke oz. storitve. Lahkotna in zanimiva uporabniška izkušnja je zelo pomembna, a dostikrat zanemarjena s strani upravljalcev spletnih strani.

Morate razumeti, da je vaša spletna stran vaše izložbeno okno in vaš edini prodajalec. Poskrbite, da boste imeli dovolj velike slike vaših izdelkov v visoki resoluciji. Potrebovali boste tudi detajlne opise, ki bodo vključevali natančne mere, velikost, barvo in ostalo kar bi potencialnemu kupcu pomagalo, da se odloči za nakup. Pravilno predstavljen izdelek močno poveča vaše možnosti prodaje.

Imate samo eno možnost, da predstavite vaš produkt potencialnemu kupcu. Vzemite si čas in ustvarite osupljivo in vabljivo stran izdelka. Morate se zavedati, da bo prav ta spletna stran, znova in znova prodajala vaš izdelek in zato tudi tak poudarek na pravilno postavljeni spletni strani.

Spletna prodaja je dober način kako povečati prodajo tudi trgovcem, ki že imajo fizično trgovino in se želijo še dodatno razširiti na splet. A tudi za tiste ki so šele začeli s tem poslom in sanjajo o uspehu. Tudi Amazon.com je bil nekoč samo še ena majhna spletna trgovina. Dobro opravite raziskavo trga in se namerno in metodično pripravite na izdelavo spletne trgovine. Ves vaš vloženi trud pri sami izdelavi spletne strani, se vam bo obrestoval še toliko bolj.

Vam je bil članek v pomoč? Delite ga z ostalimi… Potrebujete dodatno pomoč? Ostale vodnike po nastavitvah si lahko ogledate tukaj. Nudimo vam tudi izdelavo spletne trgovine za samo 399 EUR.

Želiš Deliti Ta Članek? Izberi Svojo Platformo!