Vrhunski pametni telefon z ogromnim zaslonom glede na velikost ohišja, dobro zmogljivostjo in trojno kamero zadaj

Galaxy S10 je Samsungova srednja pot na vrhu njihove ponudbe, ki ima velik zaslon v precej kompaktnem ohišju in bo po godu vsem, ki jim ni všeč trenutni trend super-velikih pametnih telefonov.

Galaxy S10 seveda ni ravno majhen, je 70,4 mm širok in 149,9 mm visok z osupljivim AMOLED zaslonom velikosti 6,1 incha in ločljivosti QHD+. Je približno enako velik kot Apple-ov XS in precej manjši od Galaxy S10 +, Huawei P30 Pro in OnePlus 7 Pro. Prav tako je eden najlažjih pametnih telefonov v svojem cenovnem rangu, s težo samo 157g je za 18g lažji od S10 + in celih 49g lažji od OnePlus 7 Pro.

Zaradi svoje velikosti in teže je eden od najboljših top-end telefonov za rokovanje in tudi za v žep. Z njim mi je bilo vedno lahko rokovati in nikoli ni bilo bojazni, da bi mi padel iz roke, tudi med vožnjo na nabito polnem vlaku.

Zasnova modela Galaxy S10 je privlačna, še posebej v biserno beli barvi, s katero izstopa iz povprečja telefonov a vseeno ne preveč. Spredaj in zadaj je steklo, ki je na obeh straneh elegantno zaobljen0 in speljano do poliranega kovinskega okvirja. Na zaslonu ima majhen krožni izrez, skozi katerega se pokaže sprednja kamera.

Pod zaslonom se skriva tudi ultrazvočni optični bralnik prstnih odtisov, kar je novost pri Samsungu. Nedvomno je najbolj nenavadno to, da ima v letu 2019 še vedno vtič za slušalke na spodnjem robu telefona – kar lahko samo pohvalimo.

Telefon je vodoodporen in ima standard IP68. Po domače povedano to pomeni, da če vam ponesreči pade v straniščno školjko, bo dovolj le, da ga splahnete pod vodo in ga lahko mirno uporabljate še naprej 😉

Specifikacije

Zaslon: 6.1in QHD + AMOLED (550ppi)

Procesor: Samsung Exynos 9820 ali Qualcomm Snapdragon 855

RAM: 8 GB RAM-a

Shranjevanje: 128 GB + microSD kartica

Operacijski sistem: One UI uporabniški vmesnik, ki temelji na Android 9 Pie

Fotoaparat: zadaj – trojna kamera 12MP, 12MP in 16MP, spredaj – 10MP selfie-kamera

Povezljivost: dvojni sim, LTE, WiFi, NFC, Bluetooth 5, brezžično polnjenje in GPS

Dimenzije: 149,9 x70,4 x 7,8 mm

Teža: 157g

Zmogljivost

Galaxy S10 ima enak hardware kot njegov večji brat Galaxy S10 +. Na splošno se S10 lahko kosa z večino njegovih tekmecev in ga premagajo le res najmočnejši kot naprimer OnePlus 7 Pro. Je velik preskok glede na Galaxy S8, ki je sedaj star že 2 leti.

Življenjska doba baterije ni med najbolj vzdržljivimi in je zdržala le 25 ur med polnjenji pa še to z zaslonom nastavljenim na FHD + in izklopljenim Always On Display (AOD). V to je bilo vključeno 5 urno brskanje po spletu, gledanje 60 minutnega videa, približno 5 fotografij na dan in 5 ur poslušanja glasbe na Spotify preko Bluetooth slušalk.

Tudi polnjenje baterije ni ravno najhitrejše. V eni uri se je telefon napolnil do 77% in je za 100% potreboval kar 1 uro in 38 minut. – Huawei P30 Pro se lahko popolnoma napolni v manj kot eni uri. Brezžično polnjenje z močjo do 15 W preko Qi mat podloge dobro deluje, kot tudi funkcija brezžičnega polnjenja, s katero lahko vaš telefon spremenite v polnilno postajo za druge npr. telefone ali Bluetooth slušalke.

Samsung One UI

Galaxy S10 ima nameščeno Samsungovo novo One UI različico Android-a 9 Pie.

One UI je v primerjavi s prejšnjimi različicami programske opreme Samsunga, kar velika nadgradnja in je prilagojen za uporabo na telefonih z velikimi zasloni. Zgornji del zaslona je namenjen ogledu informacij medtem, ko je spodnji del namenjen interakciji z uporabnikom.

V praksi to pomeni, da so vsi gumbi postavljeni na spodnji del zaslona in so enostavno dosegljivi s palcem. Tudi ostali proizvajalci vklučno z Googlom se trudijo doseči enako, a je zaenkrat pri tem Samsung najbolj uspešen. Tukaj se lahko marsikaj nauči tudi Apple, ki ima gumb za nazaj v zgornjem levem kotu zaslona in je skrajno nepriročen za upravljanje s palcem.

Samsungov pomočnik za glas Bixby je uporaben, vendar ne tako dober kot Google Assistant, saj velikokrat ne razume, kaj mu želite povedati.

Ultrazvočni optični bralnik prstnih odtisov

Čitalnik prstnih odtisov je po novem vgrajen pod zaslonom. Z uporabo ultrazvočnih valov lahko skozi zaslon bere grebene na vašem prstu. Večina drugih bralnikov prstnih odtisov pri konkurenci je optičnih, ki so manj varni kot ultrazvočni senzorji, vendar se lahko oba sistema prevarata z uporabo namenske opreme. Sicer pa čitalnik ni ravno hiter in je precej počasnejši od “klasičnega” v Samsungovem modelu Galaxy S9.

Kamera

Trikratna zadnja kamera Galaxy S10 je trenutno eden boljših sistemov na trgu in je enaka tisti, ki je nameščena na večjemu Galaxy S10 +. Glavna kamera z 12 milijoni slikovnih pik, telefoto kamera z 12 milijoni slikovnih pik in 16-megapikselna ultrawide kamera, podpirajo od 0,5 do 10x povečavo.

Pri dobri osvetlitvi fotoaparat ustvarja izvrstne fotografije z izjemnimi podrobnostmi, barvami in hitrim samodejnim ostrenjem. Pri šibki svetlobi so z novo programsko posodobitvijo, slike sedaj precej boljše kot ob samem izidu a še vedno ne tako dobre kot pri najboljših na trgu.

Cena

Trenutna cena za Samsung Galaxy S10 128 GB znaša 899,99 € in je na voljo v beli, črni ali zeleni barvi.

Za primerjavo, Galaxy S10+ stane 999,99 €, Galaxy S10e stane 749,99 € in Apple iPhone XS 64GB stane 1.209,99 € .

Vam je bil članek v pomoč? Delite ga z ostalimi… Ostale članke in vodnike po nastavitvah si lahko ogledate tukaj. Nudimo vam tudi izdelavo spletne strani za samo 299 EUR ali izdelavo spletne trgovine za samo 399 EUR.

Želiš Deliti Ta Članek? Izberi Svojo Platformo!