Pri ponavljajočih plačilih gre za tako imenovane subskripcije oziroma naročnine, ki jih lahko določite za vaše izdelke ali storitve. Gre za zelo priročno in priljubljeno vrsto plačevanja, saj na ta način strankam omogočite tudi plačila na obroke in dobro marketinško potezo. V teh navodilih si bomo ogledali “Ponavljajoč profil” Opencart platform. Le-ta vam omogoča nastavitev izdelkov, na katere se lahko vaši kupci naročijo. Naročilo kupci oddajo le enkrat, plačila pa se izvajajo glede na definiran interval zaračunavanja naročnine.

Torej, kaj sploh je “Ponavljajoč profil”?

Ponavljajoč profil” vam omogoča nastavitev naročnin za vaše stranke. Ti profili pridejo v poštev, če imate namen prodajati izdelke z naročnino, promovirate popust oziroma članstvo kluba ali pa želite le razbiti plačilo na manjše zneske 🙂 Lastniku spletne trgovine omogoča večji nadzor nad zaračunavanjem kupcem, za posamičen izdelek.

Torej, kot smo omenili, gre za uporabno metodo, v kolikor boste ponujali izdelek ali storitev, ki zahteva plačilo v rednih intervalih. Npr., recimo, da želite prodati revijo, kupec pa se lahko odloči za mesečno, četrtletno ali letno naročnino.

Ponavljajoč profil: Nastavitve

Vpišite se v administracijo vaše spletne trgovine in pojdite na Katalog > Ponavljajoč profil. To bo prikazalo seznam vseh ponavljajočih profilov, ki so shranjeni v vaši spletni trgovini. Če do sedaj naročnin za vaše izdelke še niste uporabljali, bo seznam prazen (slika spodaj).

Ponavljajoč profil Opencart: Nastavitve

Kliknite na znak + (Vstavi) in odprl se bo obrazec za določitev ponavljajočega profila:

Ponavljajoč profil Opencart: Vstavljanje
Ime: Predlagamo, da izberete lahko razumljivo ime za vaš profil naročnine, npr. “10€ na mesec”. To ime se vam bo prikazalo pri nastavitvah posameznega izdelka. Če boste imeli več drugačnih naročnin, mora uporabnik znati razbrati za kakšno naročnino gre in katera je zanj najbolj primerna.

V nadaljevanju lahko opazite, da imame na voljo ponavljajoči in poskusni profil.

Polje Cena” mora biti izpolnjena z zneskom, ki ga želite zaračunati. Število v polju Trajanje” prikazuje, kolikokrat želite zaračunati vaši stranki. “Cikel se uporablja v kombinaciji s poljem Pogostost”. Status” vam omogoča aktivacijo oz. deaktivacijo profila.

Skušajmo razumeti to na primeru. V polje Trajanje smo vnesli 12 in v Cikel število 1, pri polju Pogostost pa smo izbrali mesec. To pomeni, da bo stranki zaračunano vsak mesec (Cikel in pogostost) 12 krat (Trajanje). Če bi cikel spremenili v 2, bi stranki bilo zaračunano 1 krat na vsake dva meseca. Če želite stranki zaračunavati brez omejitev vnesite v polje Trajanja 0.

Poskusni profila deluje na isti princip. Je zelo uporaben, če želite ustvariti testni brezplačni izvod vašega izdelka za določen čas.

Shranite vaše spremembe. Tako, profili so določeni. Sedaj jih moramo pripisati izdelku, saj drugače naša naročnina ne bo delovala. Kako to naredimo?

Pripisovanje Ponavljajočega profila (naročnine) posamičnemu izdelku

Pojdite na Katalog > Izdelki in izberite izdelek, kateremu želite določiti naročnino. Pojdite na zavihek “Ponavljajoč profil” in kliknite + (Vstavi).

Ponavljajoč profil Opencart: nastavitve izdelka

Izberite pravo vrednost za Ponavljajoč profil in skupino kupcev, ter shranite vaše spremembe. Sedaj, ko smo to uredili, si lahko ogledamo, kako dejansko izgleda v spletni trgovini. Kot vidite, lahko ob dodajanju izdelka v košarico, kupec sedaj izbira tudi med naročninami.

Ponavljajoč profil Opencart: naročnina na storitev ali izdelek

Za zaključek želimo poudariti, da morate v vaši spletni trgovini omogočiti tudi vrsto plačila, ki podpira naročnine, saj v nasprotnem primeru kupec ne bo mogel zaključiti nakupa.

Imate vprašanje? Pokličite nas na 031 396 041.

Če so vam bila navodila v pomoč, jih ne pozabite deliti z ostalimi! Tisti, ki lastne spletne trgovine še nimate, pa lahko demonstracijo administrativne strani spletne trgovine Opencart, preizkusite kar sami:

http://opencart.touchstudio.si/admin/

Username (uporabniško ime): demo
Password (geslo): demo2016

 

Želiš Deliti Ta Članek? Izberi Svojo Platformo!