Kot vemo, naši prenosniki nimajo dovolj močnih baterij, da bi lahko zdržali cel dan brez polnjenja ali rezervne baterije. A za vas imamo nekaj nasvetov, kako podaljšati delovanje baterije prenosnika.

Danes je v uporabi več kot milijarda prenosnih računalnikov in velika večina ljudi jih uporablja za delo. Glavni problem vseh prenosnikov je vzdržljivost baterije, ker tekom dneva nimamo časa ustrezno napolniti baterije. Zato moramo narediti vse kar lahko, da podaljšamo čas delovanja naše baterije.

Čeprav nam proizvajalci obljubljajo dolge čase delovanja baterij prenosnikov, je realnost precej drugačna. Številni neodvisni testi so pokazali, da velika večina novih baterij ne zdrži čas delovanja, ki so ga navedli proizvajalci. Pri starih baterijah pa je stanje še toliko slabše. In sicer, večina rabljenih baterij starih približno leto dni, ne zdrži niti pol toliko, kot je zdržala kot nova. Kar nam uporabnikom dejansko bistveno zmanjša čas uporabe prenosnika, samo z uporabo baterije.

Zato si sedaj oglejmo nekaj nasvetov, kako zmanjšati porabo baterije in posledično podaljšati čas uporabe:

1. Prilagajanje nastavitev

prilagajanje-nastavitev-touchstudio-izdelava-spletnih-strani

Najboljši način zmanjšanja porabe baterije prenosnega računalnika je z prilagoditvijo nastavitev za napajanje. lahko spremenite nastavitve porabe baterije in izberete najboljšo možnost varčevanja z baterijo, kot naprimer zmanjšanje svetlosti zaslona in podobno.

2. Zmanjšati število zunanjih naprav

zunanje-naprave-touchstudio-izdelava-spletnih-strani

Vse zunanje naprave (USB ljučki, zunanje miške, tiskalniki…), ki so priklopljene na vaš računalnik, porabljajo električno energijo. Zato je bolje, da odstranite vse zunanje naprave, ko niso v uporabi.

3. Izklop WiFi-ja, Bluetooth-a…

wi-fi-bluetooth-touchstudio-izdelava-spletnih-strani

Wifi in Bluetooth porabita veliko več energije, kot bi si lahko mislili. Toliko električne energije porabijo, ker potrebujejo zunanje signale za delovanje. Torej, bolje bo, da jih izklopite kadar niso v uporabi.

4. Izklopite aplikacije in procese

windows-aplikacije-procesi-touchstudio-izdelava-spletnih-strani

Obstaja veliko aplikacij in procesov, ki samodejno delajo na računalniku. Več aplikacij in procesov kot je aktivnih, večja je poraba baterije. Zato pritisnite ALT + CTRL + DEL, da se vam odpre Task Manager in izklopite vse nepotrebne procese in aplikacije.

5. Dodajte več RAM-a

ram-touchstudio-izdelava-spletnih-strani

Boljši kot je RAM, boljše je delovanje računalnika in upravljanje z energijo. Za to imate na voljo več rešitev in sicer uporaba namenskih programov za boljše optimiziranje delovanja RAM-a ali fizično povečanje količine RAM-a z ugraditvijo večjega modula ali z uporabo USB ključka, kar je možno samo v Windows 8 ali 10.

6. Uporabite Hibernate namesto Standby

hibernate-standby-windows-izdelava-spletnih-strani

Ko je računalnik v načinu pripravljenosti (standby), se še vedno izvajajo vsi procesi. Zato izberite način hibernacije (hibernate), pri katerem računalnik ne porablja električne energije. Tudi za izgubo podatkov se vam ni treba bati, ker so vsi shranjeni, preden računalnik preklopi v stanje hibernacije.

7. Posodobitve programske opreme

posodobitev-programske-opreme-touchstudio-izdelava-spletnih-strani

Zastarela programska oprema porabi več energije, ker ni tako optimizirana kot nova in ker se konstantno vklapljajo posodobitve kar še dodatno porablja vaš dragoceni čas delovanja baterije prenosnika. Redno posodabljajte vašo programsko opremo.

8. Izogibajte se prekomernemu polnjenju baterije

prekomerno-polnjenje-baterije-touchstudio-izdelava-spletnih-strani

Pri prekomernem polnjenju se poškodujejo akumulatorske celice, kar lahko drastično zmanjša vzdržljivost vaše baterije.

9. Redno čistite kontakte vaše baterije prenosnika

baterija-za-prenosnik-touchstudio-izdelava-spletnih-strani

Umazani kontakti vplivajo na zmogljivost polnjenja in čas uporabe baterije prnosnika.

10. Odpravljanje težav z Windows Power

windows-power-options-touchstudio-izdelava-spletnih-strani

Zaženite Windows Power Troubleshooter, ki spremlja delovanje vašega računalnika in na podlagi podanih podatkov, svetuje kako lahko zmanjšate porabo električne baterije, kar vam bo pomagalo doseči daljši čas delovanja baterije.

11. Uporaba msconfig

msconfig-touchstudio-izdelava-spletnih-strani

Msconfig je sistemski pripomoček za odpravljanje napak pri zagonu in delovanju Windowsov. Z njegovo pomočjo lahko omogočite ali onemogočite zagon programske opreme, gonilnikov naprav in storitev Windows, ki se izvajajo ob zagonu. Da se izognete nalaganju nepotrebnih programov ob zagonu, jih preposto izklopite.

12. Izberite boljši laptop

prenosni-racunalniki-cena-touchstudio-izdelava-spletnih-strani

Ko kupujemo prenosni računalnik ali rezervno baterijo, moramo biti pozorni na vzdržljivost baterije (mAh). Večje kot je število, dalj časa bo delovala baterija, preden bo potrebno polnjenje. Seveda morate biti pozorni tudi na porabo samega prenosnika, ki tudi določa koliko časa bo preteklo, preden ga bomo morali priklopiti na polnilec.

Torej, zgoraj imate nasvete kako povečati življenjsko dobo in delovanje baterije. Če jih boste upoštevali boste z lahkoto dosegli boljše in kar je najbolj pomembno, daljše delovanje baterije prenosnika.

Želiš Deliti Ta Članek? Izberi Svojo Platformo!