V tem vodniku se bomo naučili dodajati in spreminjati nastavitve za Geo cone. Najbolje bo, da kar začnemo 😉

Prvo boste navigirali do Sistem>Lokalno>Geo cone in prikazal se vam bo seznam privzetih Geo con v Opencartu. Na seznamu boste imeli prednastavljeno “UK Shipping” in “UK VAT Zone”.

nastavitve-geo-cone-opencart-tocuhstudio-izdelava-spletnih-strani-1

Torej, kaj točno so Geo cone?

To si lahko predstavljamo kot geografska območja po meri. Torej, vi izbirate določena geografska območja in nastavite višino davka za ta območja.

Ste še vedno zmedeni? Pa poskusimo razumeti to s primerom. Načeloma lahko določimo več Geo con za isto državo. Za primer bomo vzeli Slovenijo.

Na strani Geo cone kliknite na “+” znak, da bi lahko dodali novo Geo cono.

nastavitve-geo-cone-opencart-tocuhstudio-izdelava-spletnih-strani-2

Prvo moramo izbrati ime Geo cone in za primer bomo uporabili DDV Slovenija. Sedaj moramo na seznamu držav najti Slovenijo in ko to naredimo imamo na desni strani še možnost izbire cone. Ker je Slovenija tako majhna in nima dodatnih con izberemo opcijo —Brez—, za večje države, ki imajo različne davke se nam odprejo vse možnosti, ki so na voljo. Ko smo izbrali željene parametre lahko kliknemo na gumb Shrani v zgornjem desnem kotu. Tako, sedaj smo dodali novo Geo cono.

“Davčne stopnje” in “Vrste davkov”

Sedaj si lahko ogledamo kako lahko našo novo ustvarjeno Geo cono povežemo z davčnim sistemom. Navigirajte do Sistem>Lokalno>Davki>Davčne stopnje. Prikazal se vam bo seznam davčnih stopenj, ki so na voljo.

nastavitve-geo-cone-opencart-tocuhstudio-izdelava-spletnih-strani-3

Kliknite na “+” znak, da bi lahko dodali novo davčno stopnjo.

nastavitve-geo-cone-opencart-tocuhstudio-izdelava-spletnih-strani-4

Kot vidite smo definirali fiksno davčno stopnjo 22 in pod Geo cona izbrali že prej kreirano DDV Slovenija cono. Pod “Vrsta” davka smo izbrali “Procentualno”, seveda bi lahko izbrali tudi “Fiksni znesek”. Izbrane nastavitve lahko sedaj shranimo.

Preostane nam še, da uredimo “Vrste davkov”, ki jih tako kot “Davčne stopnje”, najdemo v zavihku “Davki”. Opcija “Vrste davkov” nam omogoča, da različne stopnje davkov združimo v isto povezano celoto, ki se imenuje “Vrsta davka”. Pozneje bomo te vrste davkov dodelili izdelkom.

Pojdite na Sistem>Lokalno>Davki>Vrsta davkov.

nastavitve-geo-cone-opencart-tocuhstudio-izdelava-spletnih-strani-5

Sedaj bomo dodali novo vrsto davka, zato kliknite na znak “+”.

nastavitve-geo-con-opencart-tocuhstudio-izdelava-spletnih-strani-6

Zapomnite si, da tukaj lahko določite različne stopnje davkov za to vrsto davka. Vaša spletna trgovina bo znala izračunati vse vrste davka, ki ste jih ustvarili tukaj.

V našem primeru smo izbrali prej ustvarjeno davčno stopnjo “DDV 22%”. Izbirate lahko tudi ali naj se izbrani davek zaračunava glede na naslov dostave, plačnika ali naslov trgovine. Izpolnite polja in shranite vrsto davka.

Dodajanje “Vrste davkov” izdelkom

Sedaj, ko smo vse natavili si lahko ogledamo kako to deluje. Navigirajte do Katalog>Izdelki in kliknite na urejanje izdelka, kateremu želite dodati prej ustvarjeno vrsto davka “Davek”. V zavihku “Podatki” najdite “Vrsta davka” in izberite možnost “Davki”, ki smo jo že ustvarili. Ne pozabite nastaviti “Da” na “Dostava zahtevana”, ker smo nastavili, da se davek obračunava glede na naslov dostave.

nastavitve-geo-cone-opencart-tocuhstudio-izdelava-spletnih-strani-7

Shranite vaše nastavitve in pojdite v ospredje trgovine. Začnite proces nakupa in pojdite do 6. koraka: Potrditev naročila. Pomembno je tudi, da v 3. koraku: Podatki o dostavi izberete državo “Slovenija”, ker smo pod Slovenijo nastavili naše Geo nastavitve.

nastavitve-geo-cone-opencart-tocuhstudio-izdelava-spletnih-strani-8

Kot je razvidno iz zgornje slike se v 3. vrstici nahaja naš prej ustvarjeni in dodani “DDV 22%”, ki se prišteje osnovni ceni izdelka.

Včasih bo potrebno dodati davek za določene načine dostave. To je zelo enostavno in lahko naredite tako, da določite davek pri urejanju načina dostave.

Vam je bil članek v pomoč? Delite ga z ostalimi… Potrebujete dodatno pomoč? Ostale vodnike po nastavitvah si lahko ogledate tukaj. Nudimo vam tudi izdelavo spletne trgovine za samo 299 EUR.

Želiš Deliti Ta Članek? Izberi Svojo Platformo!