Si tega želeli ali ne; oblačne storitve so počasi vstopile v naš vsakdanjik. Ste v dilemi in ne veste katerega ponudnika oblačnih storitev izbrati?  Za vas smo pripravili analizo ponudnikov oblačnih storitev.

Hramba podatkov v oblaku ima veliko prednosti. Ko želite dostopati do shranjenih podatkov, lahko to naredite z vsakim telefonom, tablico ali računalnikom, ki ima dostop do interneta. Z oblačno hrambo podatkov se vam ni treba bati, da bi z izgubo telefona,  razbitjem tablice ali sesutjem računalnika izgubili tudi vse podatke, ki so shranjeni na njih. Odgovor na vprašanje ali potrebujemo oblačno storitev je torej jasen medtem, ko je odgovoriti na vprašanje katerega ponudnika izbrati, malo težje.

Iz tega razloga smo sestavili vodnik,ki vam bo, glede na vaše zahteve, pomagal pri izbiri najbolj primernega ponudnika oblačnih storitev. Dodali smo tudi nekaj alternativ v primeru, da vam “mainstream” rešitve ne ponujajo tega kar potrebujete.

Preden se lotimo drugih ponudnikov oblačnih storitev bi radi omenili še Apple iCloud Drive. V našo primerjavo ga nismo vključili zato ker je namenjen uporabi znotraj Apple-ovega ekosistema in ne omogoča uporabe na drugih operacijskih sistemih kot naprimer Windows, Android…Torej, če uporabljate izključno Apple-ove produkte, pride Apple iCloud Drive tudi v poštev.

oblačne storitve onedrive

oblačne storitve onedrive

OneDrive

Prvi na vrsti je Microsoft-ova rešitev One Drive. Vsi, ki uporabljate Windows 8 ali 10 ste že seznanjeni s tem, ker je OneDrive ze vgrajen v sam operacijski sistem. Vendar lahko preko interneta, do njega dostopajo tudi uporabniki Mac, Android,iOS in Windows Phone operacijskih sistemov.

OneDrive lahko podpira vse formate, vključno s slikami, videi in dokumenti. Da bi lahko lažje dostopali do njih in bili bolj pregledni, so podatki razvrščeni in organizirani glede na format.

Slike in videi, ki jih posnamejo uporabniki Android, iOS in Windows Phone operacijskih sistemov se avtomatsko shranijo v njihov račun. Največja prednost Microsoft-ovega One Drive-a je v tem, da je tesno povezan z Microsoft Office programi kot sta naprimer Word ali PowerPoint. Ko zaženete katero izmed teh aplikacij, boste videli seznam nedavnih dokumentov na OneDrive. Če ste na ročeni na Office365 storitev in odprete dokument, ki je shranjen na OneDrive, si lahko vi in vaši sodelavci v realnem času ogledujete in spreminjate vsebino.

Prednosti:

 • Ker je vgrajen v Windows, brezhibno deluje z napravami, katere imajo naložen Windows ali Windows Phone operacijski sistem.
 • Enostavna uporaba naloženih dokumentov v drugih Microsoft-ovih aplikacijah kot naprimer Word ali Excell.
 • Z OneDrive registracijo pridobite tudi Microsoftov uporabniški račun s katerim lahko potem dostopate tudi do ostalih Microsoft-ovih storitev (Outlook, Xbox Live…)

Pomankljivosti:

 • OneDrive-ov avtomatski sistem razvrščanja datotek ne deluje vedno pravilno. Občasno se lahko zgodi, da vam slike shrani v datoteko, ki vsebuje dokumente.
oblačne storitve dropbox

oblačne storitve dropbox

Dropbox

Dropbox je najbolj uporabljan v svetu oblačnih storitev, ker je zanesljiv, enostaven za uporabo in se ga preprosto nastavi pred prvo uporabo. Do vaših podatkov lahko hitro dostopate preko interneta, preko namiznih aplikacij za Mac, Windows ali Linux (Ubuntu, Debian…) ali preko iOS, Windows Phone, BlackBerry in Kindle Fire mobilnih aplikacij.

Preko interneta ali preko namiznih aplikacij lahko v Dropbox naložite vse vrste datotek. Datoteke lahko enostavno premikate iz naprave v oblak in obratno z uporabo drop&drag načina (povleci in spusti). Storitev samodejno in hitro sinhronizira datoteke v vseh napravah tako, da lahko dostopate do vseh. Pri nalaganju datotek prek namiznih ali mobilnih aplikacij ni omejitve v velikosti, vendar glede hitrost prenosa vašega interneta, to lahko traja tudi več ur.

Dropbox dobi veliko pohval na račun njegovega čistega dizajna in preproste uporabe. Čeprav nismo pretirani ljubitelji Dropbox-a, zaradi dokaj preproste zasnove, ki ne omogoča veliko možnosti pri pogledu in razvrščanju datotek, moramo priznati, da je uporaba mobilne in namizne aplikacije čudovita in enostavna za uporabo.

Dropbox svojim uporabnikom ponuja precej možnosti nadgradnje velikosti začetnega prostora za shranjevanje, ki je relativno majhen glede na ostale ponudnike storitev v oblaku (2GB). Če sodelujete v začetni vadnici, ko se vpišete lahko dobite brezplačnih 250MB. Če vklopite funkcijo samodejnega nalaganja fotografij na katerikoli izmed mobilnih aplikacij dobite še 3GB brezplačnega prostora. Svoj prostor za shranjevanje lahko povečate tudi za vsakega prijatelja, ki mu priporočite Dropbox in se dejansko vpiše v storitev, do največ 16GB oziroma 32 prijateljev.

Prednosti:

 • Dropbox deluje enako dobro na PC-jih in Mac-ih kot tudi na Android-u in iOS-u.
 • Storitev je elegantno in preprosto zasnovana tako, da jo lahko vsakdo zelo hitro obvlada.
 • Namizna verzija “zlije” z datotečnim sistemom računalnika.

Pomankljivosti:

 • Dropbox spletn stran vam ne omogoča nadzor nad tem, kako so organizarane in prikazane vaše datoteke.

Najboljši za preprosto deljenje vsebine med različnimi napravami.

oblačne storitve Google Drive

oblačne storitve Google Drive

Google Drive

Google ponuje celoten nabor pisarniških orodij z oblačno shrambo Drive. S storitvojo dobite malo vsega in vključuje tudi urejevalnik besedil, aplikacijo za urejanje razpredelnic, možnost ustvarjanja predstavitev in 15GB brezplačnega prostora.

Za uporabo je dovolj, da imate/ustvarite Google račun in aktivirate storitev na drive.google.com. Na 15GB brezplačnega prostora, ki ga imate na voljo, lahko naložite vse datoteke vključno z fotografijami, videi, dokumenti, Photoshop datotekami in še mnogo več. Vendar vas moramo opozoriti, da si 15GB prostora, ki ga imate na voljo, delite s elektronskimi sporočili na Gmail-u, fotografijami, ki jih naložite na Google+ in vsemi ostalimi podatki na Google Drive-u.

Medtem, ko lahko dostopate do vseh vaših datotek iz spletnega mesta Drive, lahko preneste tudi namizno aplikacijo Drive za PC in Mac za upravljanje z datotekami neposredno prek računalnika. Vaše datoteke organizirate preko namizne aplikacije, ki se potem sinhronizirajo z oblačno storitvijo, da lahko do njih dostopate kjerkoli in kadarkoli.

Drive je vgrajen v spletni operacijski sistem Chromium in v kolikor imate Chromebook je Google Drive vaša najboljša rešitev za shranjevanje v oblaku. Kot ostali ponudniki oblačnih storitev ima tudi Google Drive aplikacije za upravljanje s podatki preko vašega iOS ali Android pametnega telefona ali tablice.

Google Drive ima celo vgrajen pisarniški paket. kjer lahko urejate/ustvarjate dokumente, razpredelnice in predstavitve četudi ste ustvarili dokument v drugem programu. Storitev ponuja tudi obsežno zbirko dodatkov kot naprimer aplikacije za podpisovanje dokumentov ali pošiljanje faksov.

Google je pred kratkim predstavil tudi Google Photos, spletno album v katerem lahko urejta vaše slike v albume. Čeprav je Google Photos vgrajen v Drive vam je bolje lažje iti naravnost v googlephotos.com, da bi videli in organizirali vaše fotografije. Moramo še dodati, da vam ni potrebno prenesti Google Photos aplikacije na telefon ali tablico, da bi naredili varnostno kopijo. Google Drive aplikacija samodejno poskrbi za to.

Pri Google Drive aplikacijo nam je najbolj všeč to, da lahko enopstavno povlečete in spustite datoteko v Drive Web in vsebina bo samodejno prenesena na strežnik. Prav tako si lahko ogledate priloge iz Gmail-a ali Google Drive-a in po želji srahite tudi te datoteke.

Prednosti:

 • Če že imate Google račun je potrebno zelo malo nastavljanja za uporabo Google Drive-a.
 • Če uporabljate Gmail je dovolj le par klikov, da bi shranili pripete datoteke na Drive.
 • Drive bo samodejno ustvaril varnostno kopijo vaših fotografij, brez uporabe Google Photos aplikacije.

Pomankljivosti:

 • Če uporabljate Google Drive orodja za ustvarjanje dokumentov, razpredelnic in prezentacij, morate izvoziti datoteke, da bi jih lahko urejali v drugem programu.
 • Ker morate deliti svoj prostor za shranjevanje v oblaku tudi z Gmail-om se lahko zgodi, da boste imeli na voljo zelo malo prostora, če je vaš nabiralnik poln.

Najboljši za: Google-ove navdušence in vse tiste, ki potrebujejo nekaj pisarniških orodij za urejanje podatkov, shranjenih v oblačni storitvi Drive.

Seveda pa oblačne storitve OneDrive, Dropbox in Google Drive niso vaše edine možnosti za shranjevanje v oblaku.

Ena od njih je tudi Box. Vsakdo se lahko registrira za brezplačni račun, ki vključuje 10GB brezplačnega prostora, vendar je z namenjen predvsem podjetjem in poslovnim uporabnikom. Shranjujete lahko vse mogoče datoteke in na voljo imate ogromno vtičnikov, kot naprimer: Microsoft Office ali Adobe Lightroom in drugih aplikacij kot sta Salesforce in Netsuite.

Potem je tu še Amazon Cloud Drive, ki je sicer v celoti plačljiva vendar imate na voljo trimesečno poskusno obdobje. Z marcem 2015 so uvedli drugačen način hrambe podatkov, ki se sedaj ločijo na fotografije in vse ostale podatke. Unlimited Photos, kot se imenuje del za shranjevanje fotografij vam ponuja kot že samo ime pove, neomejen (unlimited) prostor za shranjevanje vaših fotografija za mesečno doplačilo 12€. Unlimited Everything vas bo koštal 60€ na leto, na njem boste pa lahko shranjevali vse ostale datoteke, katerih skupna velikost bo neomejena vendar je velikost posamezne datoteke omejena na 2GB.

Omeniti velja tudi SugarSync, alternativa Dropbox-u, katera postane po poskusnem obdobju 90-ih dni in količine 5GB plačljiva. Res pa je, da potem dobite na voljo 60GB za 7,5€ na mesec. Če potrebujete še več prostora, vam za doplačilo ponujajo tudi možnost razširitve prostora za shranjevanje v oblaku.

Kot zanimivost bi omenili še Space Monkey, kateri ima čisto drugačen pristop k shranjevanju v oblaku. Za 200€ kupite od podjetja trdi disk velikosti 2TB. Na trdem disku imate na voljo le 1TB za shranjevanje vaših podatkov. Vaši podatki se šifrirajo in razpošljejo drugim uporabnikom za shrambo na njihovih računalnikih. Preostalih 1TB prostora na vašem disku se uporablja za shranjujevanje šifriranih podatkov drugih Space Monkey uporabnikov. Storitev je prvo leto brezplačna, nato pa stane 49€ na leto, za shranjevanje podatkov v oblaku.

Upamo, da vam vam bodo informacije, ki smo jih analizirali samo za vas, pomagale, da se lažje odločite kateri ponudnik storitev v oblaku je najbolj primeren za vaše potrebe.

Želiš Deliti Ta Članek? Izberi Svojo Platformo!