Zavihek “možnosti“, ki se nahaja v katalogu v nadzorni plošči, vam omogoča, da prilagodite katere podrobnosti ob ogledu izdelka, vidi obiskovalec vaše spletne strani. Na strani izdelka se pod ceno nahajajo “razpoložljive možnosti“. Preden kupec lahko doda izdelek v košarico, mora izbrati med podanimi možnostmi.  V tem članku vam bomo opisali kako nastaviti možnosti izdelkov v Opencart-u.

Slika spodaj prikazuje privzete možnosti izdelkov. Lahko jih urejate in brišete ali dodajate nove glede na potrebe izdelka, ki ga ponujate. Za dodajanje novih možnosti izdelkov, kliknite na ” dodaj novo (+)” v zgornjem desnem kotu.

moznosti-izdelkov-opencart-touchstudio-1

 

Na primer, če želite, da stranka pred nakupom izbere velikost izdelka, lahko ustvarite možnost “velikost”.

Ko kliknete na “tip” se vam bodo razvrstili različni načini prikazovanja te možnosti:

  • Izberite: Izbrano, Radijski gumb, Potrdilno polje, Slika
  • Vnos: Besedilo, Besedilno polje
  • Datoteka: Datoteka
  • Datum: Datume, Čas, Datum & Čas

 

Za “velikosti” so bile ustvarjene tri različne možnosti: “Mala”, “Srednja” in “Velika”. Seveda lahko pri možnostih dodamo tudi slike, ker pa se v našem primeru nanaša na velikost, bo samo izbira za vrednost zadostovala. Če bi bila kot možnost na voljo “barva”, bi bilo primerno vstaviti slike.

Dodajanje možnosti izdelkom v Opencart trgovini

Če želite uporabiti možnosti za določen izdelek, boste morali urediti zavihek “Možnosti”, ki se nahaja v Katalog > Izdelki. Možnosti ustvarite pred vnosom izdelka in jih nato dodate posameznim izdelkom. V kolikor ste pred vnosom izdelka pozabili ustvariti željene možnosti, jih lahko ustvarite in vstavite tudi pozneje.

Prikaz možnosti izdelkov v ospredju spletne trgovine

Sedaj, ko smo razjasnili osnove delovanja “Možnosti”, se lahko lotimo nazornega prikaza delovanja pri določenem izdelku. Za primer bomo dodali možnosti izdelku iPod Classic, ki je prednaložen v Opencart trgovini.

Na spodnji sliki je prikazan privzeti izgled strani izdelka iPod Classic v naši spletni trgovini. Vidimo lahko, da so poleg slike izdelka podani tudi podatki o proizvajalcu, šifri izdelka, razpoložljivosti in ceni. Pod temi podatki imamo na voljo samo eno interaktivno možnost in to je “količina”. V prostoru pod napisom “količina”, lahko kupec spremeni število iPod Classic-ov, ki jih bo dodal v košarico.

moznosti-izdelkov-opencart-touchstudio-izdelava-spletnih-strani

Za potrebe tega primera, bomo dodali več možnosti izdelku iPod Classic, med katerimi bo lahko kupec izbiral. Pod Katalog > Možnosti bomo vstavili nove možnosti z različnimi opcijskimi vrednostmi. Opencart omogoča štiri različne vrste možnosti, med katerimi lahko izbirajo kupci: “Izberite”, “Vnos”, “Datoteka” in “Datum”.

Možnost “Izberite”

“Izberite” omogoča kupcu izbiro določenih opcijskih vrednosti. Izbirate lahko med sledečimi:

  • Izbrano: omogoča prikazni meni v katerem mora kupec izbrati vrednost možnosti.
  • Radijski gumb: Izbirne ikone z vrednostmi možnosti. Tukaj se lahko izvede le ena možnost. Pri izbiri druge možnosti se prva prekliče.
  • Potrdilno polje: Odenkrat se lahko označi več vrednosti možnosti.
  • Slika: Enaka izbira kot pri radio možnosti, vendar z dodanimi majhnimi slikami.

V naši zalogi imamo različne barve iPod-ov: črna, srebrna in bela. Ime možnosti za opis barv bo “Barva”. Odličili smo se da bomo za prikaz možnosti barve, uporabili “Radijski gumb”. Ker želimo, da se pod možnostmi izdelka prikaže kot prva, ji bomo dodali številko 1 v “Vrstni red”. Za naše barve smo dodali tri imena opcijskih vrednosti: Črna, Srebrna in Bela. Če bi želeli, bi lahko poleg odgovarjajočih imen možnosti, s pomočjo upravitelja slik, naložili slike iPodov-ov v različnih barvah.

moznosti-izdelkov-opencart-touchstudio-4

Sedaj bomo prešli na zavihek “Možnosti”, da dodamo našo možnost izdelku, ki se nahaja v Katalog > Izdelki. Ta razdelek se razlikuje od razdelka “Možnosti” v katalogu, ker lahko tukaj neposredno izdelku dodelimo predhodno ustvarjeno možnost. V prazno polje, ki se nahaja pod zavihki izdelka, vtipkamo “Barva”, da se nam prikaže možnost. Ko izberemo možnost, moramo pod “Vrednost možnosti”, dodati tri različne vrednosti za vse možne barve (črna, srebrna in bela), ki jih imamo na voljo za naš iPod Classic. Dodatno smo se dodali količino zaloge za vsako barvo in označili, da nam jo odšteva pri vsakem opravljenem nakupu. Lahko bi še dodali:
– število nagradnih točk, ki bi bilo dodeljeno pri nakupu,
– ceno za vsako barvo posebej,
– težo, če bi se med posameznimi barvami razlikovala.

moznosti-izdelkov-opencart-touchstudio-5

Ko shranimo to možnost, se bo avtomatsko prikazala na strani izdelka v ospredju Opencart spletne trgovine. Na spodnji sliki lahko vidite kako izgleda izdelek sedaj. Vidimo lahko, da je bila pod “Razpoložljive možnosti”, dodana nova možnost “Barva”. V slogu “Radijski gumb” imamo prikazane različne opcije možnosti “Barva”. Rdeča zvezdica pred “Barva” pomeni, da mora biti ta možnost izbrana preden lahko izdelek dodate v košarico. Če se izbira ne opravi, kupec nikakor ne more dodati izdelka v košarico.

moznosti-izdelkov-opencart-touchstudio-izdelava-spletnih-strani-zelo-ugodno

Tip možnosti “Datoteka”

Če pod možnostmi izberemo “Datoteka”, mora kupec naložiti datoteko preden lahko doda izdelek v svojo košarico. Recimo da pri nakupu iPod Classic, ponujamo ohišje, ki je potiskano po željah naročnika. Od kupca zahtevamo, da pred nakupom izdelka, naloži slikovno datoteko, ki jo želi imeti natisnjeno na iPod-u. Na voljo imamo le eno možnost “Datoteka”, ki se nahaja v “Tip”(slika spodaj).

V zavihku “Možnosti”, ki se nahaja v Katalog > Izdelki, dodamo možnost našemu izdelku iPod Classic. Ko možnost dodamo, lahko izbiramo le med tem ali je datoteka potrebna ali ne. Opcijske vrednosti ne obstajajo, ker mora uporabnik naložiti slikovno datoteko s svojega računalnika.

Sedaj si lahko ogledamo rezultat, pod iPod stranjo izdelka. Ker smo pod “vrstni red” izbrali številko 2, se bo možnost “iPod ohišje potiskano po meri” prikazala pod možnostjo “Barva”. Ko stranka klikne na gumb “Naloži datoteko”, bo lahko izbrala katera od datotek na njenem računalniku, bo dodana v košarico.

moznosti-izdelkov-opencart-touchstudio-8

Tip možnosti “Datum”

Pri izbiri tipa možnosti “Datum”, imate na voljo tri možnosti: “Datum”, “Čas” ali “Datum & Čas”.

Za naš izdelek želimo, da kupec določi datum dostave zato bomo dali možnosti ime “Datum dostave”. Pod tip možnosti bomo izbrali “Datum”, ker ne želimo vključiti točno uro dostave. V “vrstni red” bomo vpisali številko 4 zato ker želimo, da bo to zadnja možnost, ki jo bo moral kupec izbirati, pred dodajanjem izdelka v košarico.

Pri urejanju izdelka, lahko v zavihku “Možnosti” določimo, če želimo da je izbira možnosti obvezna in kateri datum želimo imeti v praznem polju za izbiro datuma. Ker bo kupec lahko datum izbiral pri samem nakupu izdelka, vpisana vrednost možnosti ni pomembna. Je predvsem informativne narave, da bi bil nakup bolj enostaven za kupca.

Tip možnosti “Vnos”

“Vnos” omogoča vnos besedila ali besedilnega polja. Razlika med besedilom in besedilnim poljem je v velikosti vnešenega besedila. “Besedilo” dovoljuje vnos besedila v eni vrstici medtem, ko “Besedilno polje” omogoča več prostora za vnos daljših besedil. Za naš izdelek iPod Classic, smo se odločili, da potrebujemo možnost “Vgravirano ime”. Sedaj lahko ponudimo našim strankam možnost graviranja njihovega imena in priimka na ohišje iPoda. Da bi lahko stranke vnašale njihovo ime in priimek bomo izbrali tip možnosti “Besedilo”. Ker želimo, da se možnost “Vgravirano ime” nahaja nad možnostjo “Datum dostave”, smo pod vrstnim redom vstavili številko 3.

moznosti-izdelkov-opencart-touchstudio-12

Ker “Vgravirano ime” ne želimo kot obvezno izbiro, bomo v Izdelki > Možnosti > Vgravirano ime > Zahtevano, izbrali “Ne”. V “Vrednost možnosti” smo vpisali “Ime in Priimek”, da bo kupec vedel kam vpisati njihovo ime in priimek.

Ko je možnost shranjena, si jo lahko ogledamo na strani izdelka v ospredju spletne trgovine Opencart. Nahaja se točno tam kjer smo si želeli in tudi definirali pod nastavitvami, torej nad “Datum dostave” in pod “Vgravirano ime”. Rdeča zvezdica manjka, ker smo pod Izdelki > Možnosti > Vgravirano ime > Zahtevano, izbrali “Ne”. Vrednost možnosti kaže “Ime in priimek” v polju, vendar lahko kupec vpiše svoje ime in priimek na tem polju.

moznosti-izdelkov-opencart-touchstudio-14

Prikazane možnosti izdelkov v košarici

Ko kupec opravi izbiro in doda izdelek v košarico, se bodo pod imenom izdelka iPod Classic, prikazale vse izbrane možnosti. Po opravljenem nakupu, bodo vidne izbrane možnosti izdelka.

Možnosti izdelkov dodajajo še eno plast fleksibilnosti pri prilagajanju informacij o izdelku na strani izdelka. S spoznavanjem vseh funkcij, ki jih imate na voljo, boste še dodatno izboljšali proces nakupa obiskovalcem vaše Opencart spletne trgovine.

Vam je bil članek v pomoč? Delite ga z ostalimi… Potrebujete dodatno pomoč? Ostale vodnike po nastavitvah si lahko ogledate tukaj. Nudimo vam tudi izdelavo spletne trgovine za samo 299 EUR.

Želiš Deliti Ta Članek? Izberi Svojo Platformo!