V nadaljevanju vam bomo zaupali par preprostih načinov, kako ugotoviti ali imate keylogger na vašem računalniku in kako se ga znebiti.

Najprej naj vam pojasnimo kakšne vrste keyloggerjev obstajajo. Obstajata 2 vrsti in sicer programski in strojni keylogger.

Programski keylogger

To so keyloggerji, ki se nahajajo v konfiguraciji računalniškega programa. Hekerji jih anonimno namestijo na vaš računalnik in delujejo v ozadju operacijskega sistema. Včasih jih je zelo težko zaznati, ter posledično tudi odstraniti.

Strojni keylogger

Ti keyloggerji so v obliki USB ključkov in ostale strojne opreme. V večini primerov so povezani direktno z vašim procesorjem in tako na zelo lahek in enostaven način beležijo vaše pritiske tipk.

Ne glede na to v kakšni obliki se nahajajo, so vsi keyloggerji nevarni in beležijo vsak vaš pritisk na tipke. Še bolj natančno, spremljajo katere strani odpirate in katere tipke pritiskate na njih. Tako lahko enostavno pridejo do vaših bančnih računov in gesel.

Sedaj si bomo ogledali nekaj načinov, kako odkriti in ostraniti keylogger.

1. način – Z uporabo Task managerja

1. korak: Pritisnite SHIFT + ALT + DELETE na vaši tipkovnici

2. korak: Izberite Task manager med danimi možnostmi

odstranitev-zlonamerne-kode-touchstudio-izdelava-spletnih-strani

3. korak: Sedaj, ko se odpre Task manager, izberite “Processes” zavihek

keylogger-touchstudio-izdelava-spletnih-strani

4. korak: Sedaj scrollajte po seznamu in poglejte ali se kje nahajata dva ista procesa winlogon.exe, Winlogon(1).exe ali kakršen koli nenavaden proces. Označite ga in nato desni klik, ko se vam odpre prikazno okno, kliknite na End process.

varno-odstranite-virus-touchstudio-izdelava-spletnih-strani

2. način – Installed programs

Včasih so keyloggerji vidni celo med nameščenimi programi.

1. korak: Kliknite na Start in potem na Control panel

2. korak: Izberite Programs and features ali Uninstal a program

windows-10-nastavitve-touchstudio-izdelava-spletnih-strani

3. korak: Sedaj si oglejte vse nameščene programe. Če se med nameščenimi programi nahaja kakšen program, ki ga niste namestili, je to potem keylogger. Desni klik na njega in izberite Uninstall.

windows-nadzorna-plosca-touchstudio-izdelava-spletnih-strani

3. način – Odkrivanje in odstranjevanje keyloggerja

Večina anti-keylogger programov je namenjenih prikrivanju pritiskov na tipkovnici in niso namenjeni odkrivanju le-teh. Zato potrebujete pomoč dobrega anti-rootkit oziroma malware programa. Na internetu lahko najdete veliko takšnih programov a mi vam bomo natšteli le 3 najboljše:

Malwarebytes Anti-Rootkit Beta

Malwarebyte-ov Anti-Rootkit Beta je najsodobnejša tehnologija za odkrivanje in odstranjevanje zlonamerne rootkit programske kode. Iz lastnih izkušenj lahko potrdimo, da varno odstrani tudi najtrdovratnejše keyloggerje.

Norton Power Eraser

Norton Power Eraser preprosto odpravlja dobro zakrite zlonamerne programe, ki jih tradicionalni virusi ne odkrijejo vedno. Uporablja napredne tehnologije odkrivanja keyloggerjev.

Kaspersky Security Scan

Kaspersky išče in odkriva viruse in ostalo zlonamerno kodo, na vašem rečunalniku. Uporablja posebne metode zaznavanja, ki so bile razvite v njihovih svetovno znanih laboratorijih Kaspersky Lab. Nikoli ne razočara pri zazanavanju keyloggerjev in izsiljevalske kode, ki je tako popularna zadnje čase.

zavarujte-svoje-podatke-touchstudio-izdelava-spletnih-strani

Uporabni nasvet, ki vas bo ščitil pred keyloggerji

Obstajajo precej napredni keyloggerji, pred katerimi se zelo težko zaščitite in zavarujete. A vseeno dosti njih ne more zaznati pritiskov tipk, ko pišete v Notepad-u. Zato vam svetujemo, da vsako geslo in ostale pomembne informacije, prvo vpišete tam in jih nato kopirate v vaš internetni brskalnik.

Pazite na priponke poslane z e-pošto in tudi na vsebine, ki jih prenašate iz interneta. Prvo se prepričajte, da je stran varna in jo šele potem začnite prenašati. Največ kar lahko storite za vašo varnost je, da na internetu vedno uporabljate zdravo pamet.

Želiš Deliti Ta Članek? Izberi Svojo Platformo!