V današnjem članku bomo razpravljali o tem, kako pravilno izkoristiti brezplačno različico vtičnika Yoast SEO za WordPress, da bi izboljšali svojo onsite SEO. Vtičnik Yoast SEO je odlično orodje za optimizacijo vsebine, ki vam pomaga bolje razumeti, kako vaša vsebina vpliva na iskalnike in bralce. Začnimo z osnovnimi koraki:

 1. Določite ključno besedo – “Focus Keyphrase”:
  • Določanje focus keyphrase je ključni korak pri optimizaciji vsebine. Ta beseda ali besedna zveza predstavlja osrednjo temo vaše vsebine. Pomembno je, da izberete le eno ključno besedo ali besedno zvezo, ki najbolje opisuje vsebino vaše strani. Na primer, če pišete o “najboljših receptih za piškote”, je vaša focus keyphrase lahko “najboljši recepti za piškote“. Uporaba več ključnih besed na isti strani lahko zmede tako bralce kot iskalnike.
  • Če imate dva prispevka o “najboljših receptih za piškote” in želite primerno določiti focus keyphrase za oba, se lahko osredotočite na različne vidike tega ključnega izraza, tako da se izognete konfliktu. Npr. za Prispevek 1: “Najboljši Recepti za Piškote s Čokoladnimi Čipi” določite ključno besedo: “Recepti za piškote s čokoladnimi čipi” in za Prispevek 2: “Kako Speči Piškote Brez Oreščkov – Najboljši Recepti” lahko uporabite “Recepti za piškote brez oreščkov“. S tem pristopom ste izbrali različne podkategorije piškotov, kar omogoča, da se vsak prispevek osredotoči na svojo edinstveno temo. Pomembno je, da focus keyphrase odraža vsebino prispevka in da se izognete prekrivanju ključnih besed med različnimi prispevki. To vam bo pomagalo, da bodo vaši prispevki bolj ciljno usmerjeni in da se izognete konfliktom v optimizaciji za iskalnike.
 2. Določitev SEO Naslova:
  • SEO naslov je tisto, kar se prikaže v iskalnikih in brskalnikih kot naslov vaše strani. Poskrbite, da bo naslov privlačen in informativen. Priporočljivo je, da je dolg med 50-60 znaki, vključuje pa tudi vašo ključno besedo blizu začetka naslova.
  • Primeren SEO naslov (SEO title) za prispevek 1, ki se osredotoča na “Najboljši Recepti za Piškote s Čokoladnimi Čipi,” bi lahko bil “Najboljši recepti za piškote s čokoladnimi čipi – Okusna poslastica za vse priložnosti“. Ta naslov vključuje ključno besedo “Recepti za piškote s čokoladnimi čipi,” kar je vaš focus keyphrase, ter dodaja privlačen element z opisom “Okusna Poslastica za Vse Priložnosti.” To bo bralce spodbudilo k kliku na prispevek, saj obljublja okusne piškote za različne priložnosti. Pomembno je, da v naslovu uporabite ključno besedo, vendar naj bo naslov tudi privlačen in informativen za obiskovalce.
 3. Slug (URL):
  • Slug je del URL-ja prispevka, ki predstavlja naslov prispevka in naj bi bil kratek, jedrnat ter vseboval ključne besede. V tem primeru smo uporabili ključne besede iz naslova in jih povezali v pregleden slug. To bo pripomoglo k jasnosti in razumljivosti URL-ja za obiskovalce ter pomagalo pri SEO optimizaciji za iskalnike.
  • Primeren slug za prispevek 1, ki se osredotoča na “Najboljši Recepti za Piškote s Čokoladnimi Čipi,” bi lahko bil: /najboljsi-recepti-piskoti-cokoladni-cipi
 4. Meta Opis (Meta Description):
  • Meta opis je kratek opis vaše strani, ki se prikaže v rezultatih iskalnikov. To je priložnost, da uporabnike prepričate, da obiščejo vašo stran. Meta opis naj bo informativen in vsebuje ključno besedo. Priporočena dolžina je med 150-160 znaki.
  • Primeren meta opis za prispevek 1, ki se osredotoča na “Najboljši Recepti za Piškote s Čokoladnimi Čipi,” bi lahko bil:

   “Odkrijte najboljše recepte za piškote s čokoladnimi čipi in razvajajte svoje brbončice. Naša kolekcija okusnih piškotov je primerna za vse priložnosti. Preizkusite jih zdaj!”

   Ta meta opis ponuja kratek in privlačen povzetek vsebine prispevka ter vključuje ključne besede, kot so “recepti za piškote s čokoladnimi čipi.” Pomembno je, da v meta opisu zagotovite nekaj informacij o vsebini prispevka in obenem spodbudite bralce k kliku na vaš prispevek. Meta opis je pomemben, ker ga iskalniki pogosto prikažejo v rezultatih iskanja in vpliva na privabljanje obiskovalcev na vašo spletno stran.

 5. Uporaba Ključne besede v besedilu (spletni vsebini):
  • Ključno besedo vključujte naravno v besedilo vaše strani. Pogostost uporabe ključne besede je lahko različna, vendar se izogibajte prekomerni uporabi. Yoast SEO bo ocenjeval gostoto ključne besede in vam svetoval, kako jo uravnotežiti. Uporabljajte ključno besedo v naravni obliki, vključno s sklanjanjem in množino.
  • Dolžina prispevka in pogostost uporabe ključne besede v besedilu sta pomembna dejavnika za onsite SEO. Idealna dolžina prispevka je običajno vsaj 300 besed ali več, vendar pa za resnično informativen in kakovosten prispevek pogosto priporočajo več besed, lahko tudi 1000 besed ali več, odvisno od teme in vsebine.

   Kar se tiče pogostosti uporabe ključne besede, je pomembno, da jo vključite naravno in ne prisiljeno. V idealnem primeru bi se ključna beseda morala pojaviti večkrat v besedilu, vendar le, če je to smiselno in pomaga pri razumevanju vsebine. Ključno besedo bi morali vključiti v naslov prispevka, uvodni odstavek in nekajkrat v teku prispevka.

   Pomembno pa je, da ne pretiravate s ključno besedo, saj se lahko to šteje za “keyword stuffing” in lahko negativno vpliva na SEO. Namesto tega se osredotočite na ustvarjanje kakovostne in informativne vsebine, ki bo bralcem koristila, in ključno besedo vključite naravno, da bo prispevek bralcem in iskalnikom ponudil vrednost.

 6. Uporaba outbound povezav:
  • Outbound povezave so povezave, ki vodijo iz vaše spletne strani do drugih spletnih mest. Te povezave so pomembne zaradi več razlogov:
   1. Dodajanje vrednosti za bralce: Zunanje povezave lahko vašim bralcem zagotovijo dodatne informacije in viri, ki so povezani s trenutno temo. To izboljša uporabniško izkušnjo in lahko poveča zaupanje bralcev.
   2. Avtoriteta in zaupanje: Zunanje povezave do visokokakovostnih in uglednih spletnih mest lahko povečajo zaupanje v vašo spletno stran. Iskalniki tudi upoštevajo povezave kot kazalnik relevantnosti in avtoritete vaše vsebine.
   3. Povezava z drugimi viri: Uporaba povezav kaže na to, da se vaša vsebina povezuje z drugimi viri in je del širše mreže informacij na spletu.

   Kako uporabiti outbound povezave v prispevku o “Najboljših Receptih za Piškote s Čokoladnimi Čipi”:

   1. Vir za recepte: Če ste v svojem prispevku uporabili kakšen recept ali informacije o sestavinah, lahko dodate zunanje povezave do virov, ki so vam pomagali pri ustvarjanju vsebine. Na primer, če ste našli odličen recept na drugem spletnem mestu, ga lahko povežete.
   2. Povezave do strokovnih virov: Če ste uporabili znanstvene raziskave, strokovna mnenja ali druge avtoritativne vire za podporo svoji vsebini, lahko dodate povezave do teh virov. To kaže na to, da je vaša vsebina temeljila na preverljivih informacijah.
   3. Uporaba anchor tekstov: Pri ustvarjanju outbound povezav uporabite ustrezne anchor tekste, ki opisujejo vsebino, do katere povezujete. To pomaga bralcem razumeti, kam jih bo povezava pripeljala.
   4. Preverite povezave: Periodično preverjajte zunanje povezave v svojih prispevkih, da se prepričate, da so še vedno aktivne in vodijo do pravih virov. Posodobite jih, če je potrebno.
   5. Ne pretiravajte: Pazite, da ne boste dodali preveč outbound povezav v enem prispevku, saj to lahko zmede bralce. Izberite le najbolj relevantne in pomembne povezave.

   Uporaba outbound povezav v vaših prispevkih lahko izboljša kakovost vaše vsebine, zagotovi dodatno vrednost za bralce in prispeva k boljši vidnosti vaše spletne strani na spletu.

 7. Uporaba internih povezav:
  • Vključevanje internih povezav na druge strani vaše spletne strani lahko izboljša navigacijo in pomaga iskalnikom razumeti strukturo vašega spletnega mesta. Yoast SEO bo preverjal prisotnost internih povezav.
  • Interna povezava, znana tudi kot notranja povezava, je povezava, ki usmerja obiskovalce z ene strani vaše spletne strani na drugo. To so povezave, ki vodijo znotraj vašega spletnega mesta in povezujejo različne strani med seboj. Uporaba notranjih povezav je pomemben del onsite SEO, saj lahko izboljšajo uporabniško izkušnjo, omogočijo iskalnikom razumevanje strukture vaše spletne strani in pomagajo pri povečanju vidljivosti določenih strani.
  • Kako uporabiti inbound povezave za prispevek 1 o “Najboljših Receptih za Piškote s Čokoladnimi Čipi”:
   1. Uporaba relevantnih notranjih povezav: Poiščite druge strani na svoji spletni strani, ki so povezane s temo piškotov in čokolade, ter vključite ustrezne notranje povezave v prispevek. Na primer, če imate tudi recept za čokoladno glazuro, lahko dodate povezavo do tega recepta.
   2. Uporaba ključnih besed: Ko dodajate notranje povezave, poskrbite, da boste uporabili ustrezne ključne besede kot sidrne besede za povezave. Namesto besedila “Kliknite tukaj” uporabite ključne besede, ki so povezane s ciljno stranjo. Na primer, če povezujete recept za čokoladno glazuro, uporabite besedilo “Recept za čokoladno glazuro.”
   3. Pomislite na uporabnost: Notranje povezave naj bodo koristne za bralce. Zagotovite, da bodo vodile do dodatnih informacij ali povezanih vsebin, ki bodo bralcem pomagale bolje razumeti ali raziskati temo.
   4. Ne pretiravajte: Ne dodajajte preveč notranjih povezav, saj lahko to zmede bralce. Uporabite jih zmerno in samo tam, kjer so resnično potrebne.

   Z uporabo notranjih povezav lahko povežete svoje vsebine in bralcem omogočite enostaven dostop do dodatnih informacij. To lahko izboljša uporabniško izkušnjo in pomaga pri onsite SEO optimizaciji.

Brezplačna različica Yoast SEO vtičnika je zelo koristno orodje za izboljšanje SEO vaših prispevkov in strani v WordPressu. S pravilno uporabo lahko dosežete boljše rezultate pri iskalni optimizaciji, kar pomeni večjo vidnost vašega spletnega mesta na spletnih iskalnikih in posledično več obiskovalcev. Vendar pa je vredno razmisliti tudi o plačljivi različici Yoast SEO vtičnika, ki ponuja dodatne funkcije in orodja za še naprednejšo optimizacijo. Plačljiva različica vam omogoča boljši nadzor nad SEO nastavitvami, analizo več ključnih besed, pregled nad notranjimi povezavami in še veliko več. Če želite resno pristopiti k SEO optimizaciji svojega spletnega mesta, je plačljiva različica vtičnika vredna razmisleka.

Ne glede na to, ali uporabljate brezplačno ali plačljivo različico Yoast SEO vtičnika, pa je ključno, da se izobražujete o SEO in nenehno izboljšujete svojo vsebino. Z dobro optimizacijo in kakovostno vsebino boste zagotovili boljšo uporabniško izkušnjo in večjo vidnost na spletu. Srečno z optimizacijo vaše spletne strani!

Želiš Deliti Ta Članek? Izberi Svojo Platformo!