HP Spectre x360 13 letnik 2019 nas je z njegovim GEM CUT dizajnom, navdušil že na prvi pogled. HP je zopet pokazal zakaj obstaja Spectre serija in na kakšne uporabnike cilja. To so predvsem tisti, ki želijo imeti luksuzen 2v1 prenosnik, kateremu kljub majhnim dimenzijam in teži, baterija zdrži cel dan uporabe. Misija je že zdavnaj uspela ko so premagali Apple-ov Macbook Air in sedaj so ga znova presegli še za eno stopničko višje. In to velja tako za zmogljivosti kot tudi za sam dizajn.

Prenosnik je težek manj kot 1,3 kilograma in samo 14,5 mm visok. S takšnimi dimenzijami ga skorajda ne boste občutili v vaši torbici ali nahrbtniku. Izkazal se je tudi v testu vzdržljivosti baterije kjer je dobesedno pometel z vso konkurenco in je zdržal več kot 13 ur preden se je končno ugasnil.

HP-Spectre-x360-2019-Touchstudio-izdelava-spletne-strani

Seveda pa premium laptopi s seboj posledično prinesejo tudi višjo ceno. Za HP Spectre x360 13 v osnovni različici (FullHD zaslon, i5-8265U, 8GB RAM, 256GB trdi disk), boste morali odšteti občutno več kot 1.000€. V to ceno imate vključen usnjeni ovitek in HP Stylus Pen s katerim lahko rišete po zaslonu. Seveda se cena ne ustavi tukaj. Za najbolj zmogljivo različico z naprednim HP Stylus Tilt Pen-om, 4K zaslonom, Intelovim i7-8565U procesorjem, 16GB RAM-a in 1TB M.2 trdega diska, boste morali odšteti skoraj 2.000€.

DIZAJN

V dizajnu se tokrat skriva tudi funkcionalnost. Tako odrezani robovi izgledajo res atraktivno in obenem prinašajo tudi noviteto. HP sedaj premaknil gumb za vklop in izklop na levi odrezani rob in USB-C za polnjenje ali priklop perifernih naprav, na desni. Zato sedaj ne boste pomotoma ugasnili ali prižgali računalnika in tudi polnilni kabel vas ne bo več motil ob strani. Še bolje pa je, da sedaj HP Spectre x360 lahko uporabljate v vseh položajih in vas polnilni kabel pri tem ne bo oviral. Tudi barvno paleto so tokrat malo spremenili. Srebre barve ni več na voljo. Namesto nje je voljo Poseidon Blue ali že znana Dark Ash Grey. Nad tipkovnico se nahajajo zvočniki, ki se skrivajo pod mikro-brušenimi vzorci na ohišju prenosnika. Zvočniki so tudi tokrat podpisani s strani Bang&Olufsena-a in sam zvok je pohvalen. Edino kar jim manjka so močnejši spodnji toni, kar je med ultra prenosniki običajno.

HP-Spectre-x360-2019-Touchstudio-izdelava-spletnih-strani

ZASLON

Kar se tiče zaslonov imate na voljo kar tri različice in vse tri lahko upravljate tudi z dotikom (touch). Lahko izbirate med FullHD 1920×1080 zaslonom s Sure View tehnologijo, ki s pritiskom na gumb onemogoči gledanje vsem razen tistemu, ki sedi naravnost pred njim. Tako boste lahko brez strahu tudi v javnosti delali z občutljivimi podatki in obenem imeli popolno zasebnost. Potem imamo na izbiro še FullHD 1920×1080 Low Power zaslon, s katerim naj bi baterija prenosnika zdržala še nekaj ur več. Težava pri tem zaslonu je, da ob delu na prostem, tudi najvišja osvetlitev zaslona ni dovolj, da odsev sonca ne bi bil moteč. Na koncu imamo še 4K zaslon s katerim zaradi večje resolucije posledično trpi tudi baterija. Osebno bi preskočil 4K 3840×2160 zaslon, ker je v tem prenosniku preprosto neuporaben in je dober edino za hvalisanje med prijatelji in sodelavci.

TIPKOVNICA IN SLEDILNA PLOŠČICA

Tipkovnica je precej velika in lepo razporejena, da imate občutek kot, da tipkate po veliko večji kot dejansko je. Hod tipk je precej plitek a kaj drugega tudi ni pričakovati glede na višino laptopa. Tipke so prijetne na dotik in tudi zvok je tak, da vam daje obutek prestiža pod prsti. Osvetlitev tipkovnice ima dve jakosti. Po 30 sekundah neuporabe se osvetlitev samodejno izklopi in se ponovno aktivira ob naslednjem dotiku tipkovnice ali sledilne ploščice. Ko se dotaknete sledilne ploščice začutite, da ni bila uporabljena cenena plastika, temveč je steklena in prsti po njej brez upora in gladko drsijo. Edina zamera tukaj bi bila da HP namesto Microsoftove programske opreme še vedno vztraja pri Sinaptics-ovi, kar rahlo poslabša uporabniško izkušnjo a še vedno ne do te mere, da bi kogar koli odvrnilo od nakupa.

HP-Spectre-x360-Touchstudio-izdelava-spletne-trgovine

GRAFIČNA KARTICA

Kar se tiče grafične kartice je v primeru HP Spectre x360 13 na voljo le integrirana Intel-ova UHD 620, kar je seveda več kot dovolj za vsakodnevna opravila kot je brskanje po spletu, obdelava besedil, preglednic ter elektronska pošta. Tudi za manj zahtevno grafično delo je HP Spectre x360 13 še vedno dovolj zmogljiv. A tudi za tiste, ki potrebujete diskretno grafično kartico za bolj zahtevna grafična opravila in ne želite žrtvovati unikatnega dizajna in prestižnega izgleda, ima HP rešitev v smislu večjega brata Spectre x360 15.

VARNOST

Za varnost je poskrbljeno z infrardečo kamero, ki prepozna obraz uporabnika, kot tudi z bralnikom prstnih odtisov. Končno bo HP Spectre zadovoljil tudi tiste, ki so do sedaj imeli prelepljeno kamero s post-it listkom. Po novem je ob strani vgrajeno stikalo za vklop in izklop kamere a s tem še vedno ne izklopimo mikrofona, katerega je še vedno potrebno izklopiti znotraj operacijskega sistema Windows 10, ki je seveda prednaložen.

HP-Spectre-x360-13-Touchstudio-izdelava-spletnih-strani

Skratka, odličen 2v1 ultrabook, z vrhunskimi komponentami in dizajnom ter najbolj vzdržljivo baterijo v razredu. Trenutno najboljši luksuzni prenosnik, ki ga lahko dobite!

Vam je bil članek v pomoč? Delite ga z ostalimi… Ostale članke in vodnike po nastavitvah si lahko ogledate tukaj. Nudimo vam tudi izdelavo spletne strani za samo 299 EUR ali izdelavo spletne trgovine za samo 399 EUR.

Želiš Deliti Ta Članek? Izberi Svojo Platformo!