Ko govorimo o WordPressu, je nemogoče prezreti Gutenberg, njegov novi urednik vsebine. Gutenberg predstavlja velik korak naprej v svetu WordPressa in ponuja uporabnikom preoblikovano izkušnjo urejanja.

Globlji vpogled v Gutenberg

Poimenovan po zgodovinskem izumitelju tiskarskega stroja Johannu Gutenbergu, predstavlja svež pristop k urejanju vsebine v svetu WordPressa. Namesto da bi se zanašali na klasičen urednik, ki temelji predvsem na tekstualnem vnosu, Gutenberg vnaša koncept blokov.

Blokovni sistem, na katerem temelji Gutenberg, ni nov v svetu spletnega oblikovanja. Priljubljeni orodji za oblikovanje strani, kot sta Elementor in Divi, sta ta koncept že nekaj časa uporabljala, kar uporabnikom omogoča, da sestavijo strani z uporabo modularnih “blokov”. Vsak blok je ločena enota vsebine – lahko je odstavek teksta, slika, video, gumb ali katera koli druga komponenta spletne strani.

Ključna prednost Gutenberga je intuitivnost. Uporabniki lahko s preprostimi povleci in spusti ukazi sestavljajo strani, kar odstranjuje potrebo po zapletenih kodah ali dodatnih vtičnikih. Na primer, če želite dodati stolpec z besedilom ob sliko, preprosto povlecite blok stolpca in vanj vstavite bloke za besedilo in slike.

Dodajanje multimedijskih vsebin je prav tako preprosto. Z nekaj kliki lahko v svojo vsebino vključite videoposnetke, avdio zapise, galerije slik in še več. Za tiste, ki imajo tehnično znanje, Gutenberg ponuja tudi možnost vnašanja in prilagajanja HTML koda neposredno znotraj blokov.

Vendar pa Gutenberg ni le orodje za oblikovanje; prinaša tudi napredne možnosti za oblikovanje in prilagajanje. Uporabniki lahko prilagajajo tipografijo, barve, razmike in druge elemente oblikovanja neposredno znotraj urednika, kar omogoča več svobode pri oblikovanju končnega videza spletne strani.

Prednosti Gutenberga

Gutenberg je preprosto intuitiven, kar pomeni, da uporabniki ne potrebujejo veliko znanja kodiranja, da bi lahko delali z njim. Zagotavlja vizualno privlačen način izdelave vsebine. Uporabniki lahko svoje objave oblikujejo z različnimi možnostmi, vključno z različnimi pisavami in barvami. Poleg tega Gutenberg ponuja izboljšano podporo za več jezikov, kar olajša razvijalcem, ki želijo doseči mednarodno občinstvo.

Slabosti Gutenberga

Kljub številnim prednostim pa Gutenberg prinaša tudi nekatere izzive. Glavna kritika Gutenberga je njegova učna krivulja. Čeprav je urednik intuitiven in enostaven za uporabo, lahko traja nekaj časa, da se seznanite z novim blokovnim sistemom. To lahko povzroči nekaj frustracij pri tistih, ki so uporabljali klasični urednik.

Ne glede na nekatere izzive, ki jih prinaša Gutenberg, je jasno, da je prihodnost WordPressa svetla. Če razmišljate o prehodu na Gutenberg ali pa iščete več informacij o izdelavi spletnih strani na WordPressu, smo tukaj, da vam pomagamo.

Stik z nami za več informacij o tem, kako vam lahko pomagamo izboljšati vašo spletno prisotnost z Gutenbergom.

Želiš Deliti Ta Članek? Izberi Svojo Platformo!