V kolikor ste eden izmed tistih, ki redno uporabljajo brskalnik Chrome na vašem laptop računalniku, ste zagotovo že seznanjeni z dejstvom, da ta brskalnik ne vpliva najbolje na trajanje baterije vašega prenostnika. Če pa se še ne zavedate, kako brskalniki vplivajo na baterijo vašega laptop računalnika, vam spodaj predstavljamo video, ki ga je objavil Microsoft. Rezultat vas go zagotovo presenetil.

 

Google je s to težavo sicer seznanjen in tudi obljubili so, da jo bodo odpravili. Vendar vse posodobitve do danes niso uspele premagati omenjene ovire. Po drugi strani, pa se Microsoft pretirano ukvarja s testiranjem baterij. Želi namreč dokazati to, kar večina uporabnikov že ve… Brskalnik Chrome pretirano povečuje porabo baterije na laptop računalnikih.

S pomočjo dveh testov je Microsoft skušal izmeriti, koliko baterije porabijo določeni brskalniki na prenosnih računalnikih. Prvi test je opravljen pod laboratorijskimi pogoji. Le-ta je meril »obnašanje« brskalnikov pri odpiranju popularnih internetnih strani, drugi pa je meril čas, kako dolgo lahko traja predvajanje v živo (HD Live Streaming).

Kot po pričakovanjih; Chrome je uspel delati 4 ure in 19 minut na omenjenem testu, medtem ko je brskalnik Microsoft Edge delal skupaj 7 ur in 22 minut.

Prvi test, ki je bil opravljen pod laboratorijskimi pogoji je pokazal, da pri odpiranju spletnih strani, brskanju na internetu, gledanju video vsebine in odpiranju novih zavihkov brskalniki Chrome, Opera in Firefox porabijo več energije kot Edge.

Microsoft želi s tem privabiti uporabnike k uporabi brskalnika Edge. Vendar, kljub temu, da porabijo bistveno manj energije, žal trpi za pomanjkanjem opcij, ki jih nudijo drugi brskalniki. Naj omenimo tudi to, da Microsoft Edge deluje le na operacijskem sistemu Windows 10. Vse verzije Internet Explorerja pa delujejo le na ostalih verzijah operacijskega sistema Windows. (Nekako tako, kot Safari dela ekskluzivno na napravah MAC).

Brskalniki in njihova kompatibilnost z operacijskimi sistemi:

 

Želiš Deliti Ta Članek? Izberi Svojo Platformo!