Ja, vemo. Baterije naših pametnih telefonov so slabe, ker zdržijo komaj en dan. A to je delno tudi naša krivda, ker smo jih ves čas napačno polnili. V veliko nas je zakoreninjena misel, da polnjenje naših telefonov v kratkih intervalih lahko povzroči dolgoročno škodo ter uničuje baterijo in da je bolje polniti telefon, ko je baterija čisto prazna.

Vendar se ne bi mogli bolj motiti.

Na spletni strani Univerza baterije, proizvajalca baterij Cadex si lahko ogledate podrobnosti o baterijah, ki se nahajajo v naših pametnih telefonih. Te litij-ionske baterije so prav tako kot ljudje zelo občutljive na njihove različice stresa. in takšen dolgoročni stres lahko bistveno vpliva na moč in življenjsko dobo baterije.

Če želite, da vaši bateriji kar najbolj podaljšati življenjsko dobo poskrbite, da jo izklopite iz polnilca, ko se napolni do konca

Po podatkih Univerze baterij je polnjenje telefona preko noči, kot to ponavadi počenemo, slabo za baterijo na dolgi rok.

Ko vaša baterija enkrat doseže 100% napolnjenost jo polnilec vsakič, ko pade na 99% spet začne polniti. To se ponavlja celo noč oziroma ves čas, dokler je telefon priključen na polnilec. In ravno to drži baterijo v stresnem stanju, ki uničuje kemično stanje v bateriji. Vse to pa posledično vodi do slabše zmogljivosti baterije in krajše življenjske dobe.

Univerza Baterij ponuja veliko tehničnih podatkov in dokazov, ki potrjujejo njihove trditve, vendar so vse skupaj zelo lepo povzeli: “Ko je baterija polna jo izklopite iz polnilca. To je enako kot sproščanje mišic po naporni vadbi. Tudi vi bi bili v slabem stanju, če bi morali dvigovati uteži celo noč.”

brezzicno-polnjenje-vasega-telefona-izdelava-spletnih-strani-touchstudio

Za življenjsko dobo vaše baterije je najbolje, da je nikoli ne napolnite do konca

Oziroma vsaj tedaj, ko to ni nujno potrebno. Univerza baterij:”Za Li-Ion baterijo ni potrebno niti zaželeno, da je do konca napolnjena. Dejstvo je, da je bolje, ko je ne bi polnili do konca, saj visoka napetost škodi bateriji na dolgi rok. To se morda zdi protislovno temu, da bi baterija vašega telefona zdržala cel dan vendar bo dovolj, da ga priključite kadarkoli tekom dneva in dopolnite vašo baterijo.

Vklopite ga kadarkoli utegnete

Izkazalo se je, da so baterije v naših pametnih telefonih veliko srečnejše, če jih polnimo občasno čez dan namesto, da jih polnimo, ko so skoraj prazni in jih napolnimo do konca.

ne-praznite-baterijo-do-konca-izdelava-spletnih-strani-touchstudio

Univerza baterij navaja, da bi bilo idealno polniti baterijo, na vsakih 10%. Seveda to ni praktično za vse ljudi, zato preprosto vključite vaš pametni telefon vsakič, ko imate možnost. Čisto v redu je, če ga večkrat dnevno vključite v polnilec.

Ne samo, da bo takšno početje vašo baterijo ohranjalo dalj časa v optimalnem stanju, vendar bo tudi redno dopolnjevana čez dan.

Periodične polnitve vam tudi omogočajo, da se ne bojite uporabljati funkcij, ki porabijo veliko baterije, kot naprimer lokacijske funkcije in podobno.

docking-station-izdelava-spletnih-strani-touchstudio

Baterijo ne pregrevajte

Baterije pametnih telefonov so tako občutljive na vročino, da Apple celo predlaga njihovim uporabnikom, naj pred začetkom polnjenja snamejo zaščitne ovitke iz naprav: “Če opazite, da se vaša naprava segreje, ko jo polnite, prvo snemite zaščitni ovitek. Če se nahajate zunaj na močnem soncu, zaščitite vaš telefon pred direktnim soncem. To bo podaljšalo življenjsko dobo vaše baterije.”

Želiš Deliti Ta Članek? Izberi Svojo Platformo!