Danes bomo z vami delili uporabno metodo za iskanje virusov in trojancev na spletu. Za pregledovanje URL naslovov in datotek ni potrebno imeti nameščen antivirusni program. Za to obstajajo namenski skenerji, preko katerih lahko preverite željeno spletno vsebino, brez namestitve.

Zadnje čase vidimo povečanje v kompleksnosti in količini virusov. Sedaj imamo na voljo ze kar nekaj spletnih skenerjev, ki odlično opravljajo svojo nalogo in vas zaščitijo pred spletno vsebino. Večina virusev sicer okuži računalnik preko USB ključkov ali datotek, prenesenih iz spleta.

Antivirusni program

Antivirusni program nameščen na računalniku lahko pregleduje le datoteke, ki so že prenesene oziroma datoteke na USB ključku. To pomeni, da se je vaš računalnik dejansko že okužil z virusom, še preden ste ga uspeli skenirati in preprečiti njegovo namestitev. Vse skuja lahko zelo oteža njegovo odstranitev.

Spletni skenerji pregledajo datoteke in spletno vsebino, še preden prenesete zlonamerno kodo na vaš računalnik. Uporabna funkcija tako za tiste, ki že imajo nameščen antivirusni program, kot tudi za tiste, ki ga nimajo nameščenega na stacionarnem ali prenosnem računalniku.

Spodaj si lahko ogledate najbolj uporabne in zanesljive spletne skenerje:

Virustotal.com

VirusTotal je brezplačna stran za skeniranje okuženih datotek, URL-jev in spletnih strani. Ta spletna stran uporablja 60 različnih antivirusnih programov, za pregledovanje datotek in spletnih naslovov. VirusTotal je bil v lasti Google-a v letu 2102.

Kako uporabljati spletni skener VirusTotal

1. korak: Pojdite na www.virustotal.com

virustotal-touchstudio-izdelava-spletnih-strani

2. korak: Če želite pregledati datoteko, jo morate naložiti na VirusTotal (največja velikost datoteke je 128 MB).

virustotal-search-file-touchstudio-izdelava-spletnih-strani

3. korak: Za skeniranje celotne spletne strani oziroma točno določenga URL-ja, morate v iskalno polje VirusTotal-a, kopirati povezavo.

virustotal-search-site-touchstudio-izdelava-spletnih-strani

Pregledujete lahko vse kar želite. Če ste blogger, lahko svojo WordPress temo skenirate za trojance ali drugo zlonamerno kodo. Večinoma virusi prihajajo iz neuradnih in piratskih spletnih strani, zato vam priporačamo, dan nikoli ne prenašate programov ali datotek iz piratskih strani.

jotti-antivirusni-program-touchstudio-izdelava-spletnih-strani

Jotti’s Malware Scan

Jotti’s Malware Scan je brezplačna storitev, ki vam omogoča skeniranje sumljivih datotek z večimi antivirusnimi programi. Naenkrat lahko skenirate do 5 datotek, ki so lahko velike največ 50 MB/datoteka. Vse pregledane datoteke, so dane v skupno rabo z razvijalci antivirusnih programov, da bi lahko izboljšali njihivo učinkovitost.

metadefender-antivirus-touchstudio-izdelava-spletnih-strani

Metadefender

Metadefender je še eno brezplačno spletno orodje za odkrivanje zlonamerne kode. Poleg drugih funkcij, omogoča tudi skeniranje IP-ja. Datoteke so lahko velike do 140 MB in se skenirajo s pomočjo 42 različnih antivirusnih programov.

virscan-antimalware-touchstudio-izdelava-spletnih-strani

VirSCAN

VirSCAN.org je tudi brezplačna spletna storitev za odkrivanje zlonamerne programske opreme. Pri skeniranju uporablja antivirusne programee, ki so navedeni na njihovi spletni strani.

f-secure-touchstudio-izdelava-spletnih-strani

F-Secure Online Scanner

Poleg standardnih funkcij skeniranja, vam F-Secure Online Scanner omogoča tudi ročno posodabljanje baze podatkov o izdelkih, zagon neodzivnega računalnika in odstranitev specifičnih groženj.

Virusi sicer pomagajo pri odstranitvi nameščene ali preprečitvi namestitve zlonamerne programske kode, a največ kar lahko storite je, da uporabljate zdrav razum in ne obiskujete oziroma prenašate vsebine iz neuradnih in piratskih spletnih strani.

Želiš Deliti Ta Članek? Izberi Svojo Platformo!