Če bi radi vedeli, kako uspešna je vaša spletna stran in kakšen je njen obisk, je ta podatek precej enostavno najti. Svojo spletno stran morate vključiti v analitični sistem Googla (analitika spletne strani), pa boste imeli kmalu na voljo podatke, ki vas zanimajo.

Katere podatke vsebuje analitika spletne strani?

Med tistimi podatki, ki so za spletno stran najbolj zanimivi, so povsem običajni podatki o obiskanosti. Sem spadajo v prvi vrsti število sej, število uporabnikov ter število ogledov strani. Zanima nas lahko še število strani na sejo ter povprečno trajanje seje. Ob slabem obisku se osredotočimo še na odstotek obiskov ene strani ter odstotek novih obiskovalcev. Na osnovni strani, ki jo ponuja Google analitika, so tudi podatki o jeziku obiskovalcev, o njihovi izvorni državi, o kraju. Prav tako si lahko pogledate, katere operacijske sisteme uporabljajo obiskovalci strani. Kateri brskalnik jim je najljubši ter kdo je ponudnik njihovih internetnih storitev. Tudi takrat, kadar pridejo na vašo stran preko mobilnih naprav, lahko preverite enake podatke. Izveste lahko, kakšen je njihov operacijski sistem, kdo je ponudnik storitev ter kakšna je ločljivost njihovega zaslona.

Takšna analitika spletne strani vam poda nekaj osnov, vsekakor pa ni v pomoč glede tega, kako stran izboljšati. V ta namen je potrebno poskrbeti za prilagoditve parametrov znotraj analitike. Tako lahko resnično izluščimo tiste podatke, ki nas zanimajo.

google-analitika-web-master-touchstudio-izdelava-spletnih-strani

Kaj pa orodja za spletne mojstre?

Če analitika spletne strani poskrbi za osnovne podatke, je še boljša izbira Google orodij za spletne mojstre. (IT mojstri jo poznajo kot Webmaster Tools.) Te večinoma uporabljajo mojstri za splet, ki se posvečajo podrobnim analizam ter skrbijo za optimizacijo. Znotraj njih se nahajajo podatki o tem, katere so ključne besede, preko katerih so vas obiskovalci najbolj pogosto našli. Seznanijo tudi z iskanjem po vsebini, kar prinaša nove zamisli za objave. Prav tako pokažejo primernost za uporabo na mobilnih napravah, ki je danes nujna. Pokažejo pa še težave v delovanju strani, notranje in zunanje povezave, sidrne besede … Takšna analitika spletne strani administratorju oziroma lastniku pogosto ne pove veliko. Mojster za splet pa brez težav razbere, kje so potrebe po izboljšavah.

 

Vam je bil članek v pomoč? Delite ga z ostalimi… Potrebujete dodatno pomoč? Ostale vodnike po nastavitvah si lahko ogledate tukaj. Nudimo vam tudi izdelavo spletne strani za samo 299 EUR ali izdelavo spletne trgovine za samo 399 EUR.

Želiš Deliti Ta Članek? Izberi Svojo Platformo!